Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага, и ще следвам примера на моите предшественици, каза патриарх Даниил

Със съзнанието за своето недостойнство за това високо отговорно служение, но и с вяра, и с послушание към Божията воля, изразена чрез волеизявлението на това свято събрание от канонично и законно избрани представители на целокупната ни Църква - свещеноначалието, клирът и православният народ, както и при свидетелството на възлюбените и дълбоко уважаеми представители на сестринските православни църкви, приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес. Това каза новоизбраният български патриарх и Софийски митрополит Даниил в словото си, което отправи в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" на тържествената церемония за неговата интронизация.
Вярвам, че Господ, който гледа на сърце и знае, че не съм се стремил към тази длъжност, като ме избра за това служение, той ще ми бъде и помощник, защото Господ възлага време, но и спасява. Защото сам ни е казал, че без него не можем да вършим нищо, но и че е с нас - през всички дни до свършека на света, заяви митрополит Даниил.
Той отбеляза, че в днешното объркано от умножаване на греховете ни време, всички ние имаме нужда от живо и ясно свидетелство за Божието присъствие, милосърдие и любов към нас. Това ме задължава в предстоящото ми служение да бъда в подкрепа във вярата и живота по Бога - на повереното ми духовно паство, в отстояване на чистотата на Христовите вяра и благочестие, и насърчение по пътя към спасение на духовното ни паство, каза новоизбраният български патриарх.
Негово Светейшество заяви, че просветата в православната вяра и благочестието ще бъдат основна грижа в митрополитското му служение в славната Софийска епархия.
Следвайки примера на моите предшественици от най-ново време - приснопаметните български патриарси: Неофит, Максим и Кирил, ще се старая единството в Христа и братолюбното служение със събратята архиереи от Светия синод в дух на взаимно уважение и подкрепа при общата ни грижа за духовното ни паство, да бъдат ръководните принципи в съвместното ни служение, като предстоятел на православната ни църква и на Светия синод, заяви патриарх Даниил.
Новоизбраният патриарх говори в словото си за патриарх Максим, както и за другите български патриарси, сред които е и св. патриарх Евтимий Търновски.    
 
 
 

c