Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Представители на творчески индустрии от област Добрич посетиха Молдова

Делегация от област Добрич посети град Кахул, Молодова по проект SUCCESS, финансиран от инициативата EU4Business: Connecting Companies на Европейския съюз и управлявана от EUROCHAMBRES, съобщават от Търговско-промишлената палата.

Българската страна бе представена от Международна туристическа академия „Итака“, Агенцията за икономическо развитие във Варна, Народно читалище (НЧ) „Паисий Хилендарски“ в град Балчик, НЧ „Добрич – 2017“, Фондация „Добруджа – история, традиции, култура“, „Култура без граници“, „ИСИЕ Радка Димитрова“, „Масони – МК“, Информационна агенция „Фокус“, „Ай Джи Теч“ ЕООД.

Част от делегацията беше и екип на ТПП – Добрич: Герман Германов, ръководител на проекта, Татяна Гичева – организатор събития и Георги Колев – организатор комуникации.

Делегацията от България посети част от фирмите в Кахул, които имат свои представители в дейностите по проекта. Своята творческа работа представиха Дойница Чебутару, управител на фирма, която изработва сезонни или годишни облекла, посветени изключително на жените, създава дрехи за колекции и поръчкови дрехи за хора, които искат да създадат свой собствен стил. Произвежда ръчно плетени дрехи, организира шивашки курсове. Нейни колекции през последните две години са представяни по време на седмици на модата в Кишинев, в румънския град Клуж Напока и два пъти в световната столица на модата Милано.

Мариана Паскал, управител на Център за върхови постижения в обучението и преподаването в Кахул, представи опита на своята сравнително млада фирма, която е и първият образователен център от Южен регион с много и диференцирани курсове за възрастни и деца. Центърът организира курсове за фирми, както и летни лагери за деца, където те се учат на лидерство и личностно развитие.

Валерия-Елена Гурова впечатли българските участници с постигнатото от нейната млада креативна компания, която използва високопроизводителна техника за изработка и бродиране на дрехи от естествени тъкани.

Бе посетен и етнографският музей, който се помещава в сграда исторически паметник, построена през втората половина на 50-те години на миналия век. Музеят е основан през 1958 г. Разполага с богата колекция от картини, графики, скулптора, археология, нумизматика, филателия, книги, артефакти от различни области, като военна история, керамика, отдел „Природа“ и др. В четири зали са експонирани постоянни и временни експозиции. Част от музея е селска къща в реален формат, построена през 1969 г. от естествени материали: глина, слама и тръстика. Представен е битът на молдованеца чрез народни костюми, текстил, предмети от ежедневието и земеделската работа.

Планирано е изготвяне и разпространение на видео клип с информация за резултатите и въздействието на проекта, което ще бъде популяризирано на страниците на двете партньорски организации, в социалните медии и от заинтересованите страни.

c