Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Повече туристи, но по-малко нощувки, отчита Балчик за началото на сезона

Браншовици обясняват разминаването на очаквания с реалния сезон с големите спортни събития в европейски държави, но се надяват до края на август по-ниските резултати да бъдат компенсирани

13 на сто по-малко нощувки са реализирани в община Балчик. Това показват данните за шестмесечието на тази година спрямо предходната. От януари до края на юни дестинацията е привлякла с над 11 хиляди повече туристи – общо 117 хиляди, които обаче са намалили престоя си тук. Средното пребиваване е 3.6 дни, за разлика от миналата година, когато е бил с ден повече. Регистрираните туристически нощувки за шестте месеца на тази година са 424 789 или с над 65 хиляди по-малко от същия период на 2023 година (489 907).

По националности българите и румънците са с много близка посещаемост – по над 40 хиляди души, средно пребивавали тук два дни и половина. На тях се дължат почти 50 процента от общия брой на нощувките или по малко над 100 хиляди. Съвсем близо на трето място с 92 хиляди регистрации са гостите от Украйна, следват туристите от Германия с 31 500 нощувки – и двете държави са с най-висок престой – за около седем дни. Почти седмица е пребиваването и на следващите в подредбата пазари – Чехия и Полша, реализирали по около 16 хиляди отсядания.

Статистиката за традиционния доскоро руски пазар продължава стремително надолу – 1200 нощувки, осъществени от 380 души. И докато този пазар все повече се затваря, нараства друг спрямо данните от миналата година и това е Турция – вписани са 1500 нощувки от средно пребивавали тук по три дни гости от южната ни съседка. По-добро спрямо м. г. е изпълнението на пазар Франция, Унгария, Скандинавия.

Браншовици обясняват разминаването на очаквания с реалния сезон с големите спортни събития в европейски държави, но се надяват до края на август по-ниските резултати да бъдат компенсирани. 

Двореца - Балчик също отчита по-малка посещаемост спрямо миналото лято, но сред събитията, които се очаква да предизвикат интерес, е изложбата "Разкази от злато и сребро - скъпоценни артефакти, които промениха историята" на Националния исторически музей. Това са артефакти от Римско време, през Средновековието до най-ново време, които ще бъдат показани на публиката за първи път. Изложбата ще бъде подредена в Каменна зала от 1 август до 18 октомври.

Източник: Радио Варна

c