Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Поставиха фотокапан в гнездо на малък креслив орел в Добричко

От БЗДП са поставили фотокапана в гнезното на млакия креслив орел Илия

Екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) е поставил фотокапан в гнездо на малък креслив орел в защитена зона "Суха река", близо до село Александрия. Това е същото гнездо, в което през миналата пролет се излюпи орлето Илия, на което беше поставен сателитен предавател, съобщиха от Североизточното държавно предприятие.

Проектът "Земите и горите на орела" на БДЗП е финансиран от програма LIFE на ЕС и включва инсталиране на фотокапани в гнездата на малкия креслив орел в защитените зони "Сакар" и "Дервентски възвишения". Предстои инсталиране на още един фотокапан, като общият брой ще стане пет.

Използването на фотокапани е неинвазивен начин за наблюдение на популациите на дивите животни. Те се снабдяват със сензори за движение и заснемат птиците пред тях. Поставят се на разстояние между половин и пет метра от гнездото с помощта на алпийска техника.

Фотокапаните помагат да се избегне безпокойството за орлите и предоставят информация за основните фази на размножаване при малкия креслив орел, включително пристигане след миграция, мътене и отглеждане на потомството.

Проектът на БДЗП има за цел да научи повече за поведението и биологията на малкия креслив орел, който е застрашен вид. Предоставената от фотокапаните информация ще помогне за защитата на тези красиви птици и опазването на техните гнездови места.

Снимки: БЗДП / Й.Луканова и М.Илиев

c