Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Поради финансова несигурност раждаемостта в по-богатите страни намалява наполовина, се казва в доклад на ОИСР

Раждаемостта в някои от най-богатите държави в света е спаднала наполовина и е вероятно да остане ниска, се казва в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предаде Ройтерс.
Гражданите на много от страните-членки на ОИСР вече избират да имат деца на по-късен етап от живота си или изобщо да нямат деца, се казва в доклада. "Както младите мъже, така и жените все повече намират смисъл в живота извън родителството", пише още в доклада.
Общият коефициент на раждаемост е спаднал от 3,3 през 1960 година, средно в страните от ОИСР, до 1,5 деца на жена през 2022 година, се казва в изследването.
"Въпреки че страните от ОИСР използват набор от политически възможности за подпомагане на семействата, икономическата цена и дългосрочната финансова несигурност на раждането на деца продължават да влияят върху решението на хората да станат родители", посочва Стефано Скарпета, директор по заетостта, труда и социалните мерки в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
Особено ниски общи коефициенти на раждаемост са измерени в Корея - 0,7 и Италия и Испания - по 1,2 деца на жена. Най-високите са в Израел с 2,9, следвани от Мексико и Франция - по 1,8.
В клуба на големите индустриализирани икономики средната възраст при раждане на първо дете при жените се повиши от 28,6 през 2000 година на 30,9 през 2022 г.
Сравнявайки жените родени през 1935 и тези през 1975 година, процентът на тези без дете, родени 40 години по-късно, се е удвоил в Естония, Италия, Япония, Литва, Полша, Португалия и Испания, сочат данни на организацията.
"Оставането без деца като тенденция определено се увеличава почти навсякъде", каза Томас Соботка, ръководител на изследователска група за раждаемостта и семейството и заместник-директор на Виенския институт по демография.
Натискът да бъдат добри родители, което предполага отделяне на време за отглеждане на деца, също подтиква младите хора да отлагат или избягват създаването на семейства, допълва базираната в Париж организация.
Данните от Европа установяват, че една от важните причини, поради която някои жени в началото на трийсетте си години избират да отложат раждането на деца, е, че не вярват, че могат да се справят с идеала на майчинството, се добавя още в доклада.

c