Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Поне още 200 години трябват за проучването на крепостта Залдапа край Крушари

Поне още 200 години са необходими крепостта Залдапа край Крушари да бъде проучена напълно, каза пред журналисти проф. д.и.н. Георги Атанасов от Регионалния исторически музей в Силистра, който е ръководител на археологическите разкопки в античния град.

„Съседният, в румънска територия, голям римски град Тропеум Траяни, който е копан почти всяка година от 1882 г. насам, в момента е проучен на не повече от 30 процента“, даде пример историкът.

Днес приключи международният проект на университет „Римуски“ в Квебек, Канада, по който екип от български, канадски и френски учени, включително зооархеолог, керамолог и архитект, изследваше Залдапа в продължение на четири години.

Проф. д-р Атанасов благодари на своите колеги, сред които са проф. Никола Бодри от канадския университет, Тарек Уеслати от Френската академия на науките и университета в град Лил, д-р Елио Хобдари от университета в Тирана, Албания, д-р Афил Милс от Великобритания и доц. д-р Албена Миланова от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.   

Българските археолози ще продължат работа на обекта и ще оповестят още нови открития през идния месец.

c