Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Помощник държавният секретар на САЩ Даниел Критенбринк ще посети Виетнам в отговор на визитата на Путин в Ханой

Помощник държавният секретар на САЩ за Източна Азия и Тихия океан Даниел Критенбринк ще посети Виетнам тази седмица, за да подчертае ангажимента на Вашингтон да работи с Ханой за осигуряване на свободен и отворен Индо-тихоокеански регион, съобщи Държавният департамент на САЩ, след като руският президент Владимир Путин пристигна на посещение във виетнамската столица и заяви, че иска да изгради "надеждна архитектура за сигурност" в региона, предаде Ройтерс.
По време на двудневното си посещение, започващо утре, Критенбринк "ще потвърди и подкрепата на Съединените щати за силен, независим, устойчив и проспериращ Виетнам", се казва в изявление на Държавния департамент.
Ден след като подписа споразумение за взаимна отбрана със Северна Корея, Путин бе приветстван с 21 топовни салюта на военна церемония във Виетнам и посрещнат от двама от комунистическите лидери на страната, като единият от тях му отправи щедри похвали.
Пътуването му до две държави в Азия се разглежда като демонстрация на неподчинение към Запада, а домакинството от страна на Виетнам бе критикувано от Съединените щати и Европейския съюз. САЩ подобриха дипломатическите си отношения с Ханой миналата година и към момента са най-големият експортен пазар на Виетнам, отбелязва Ройтерс. 
Русия и Виетнам подписаха споразумения по въпроси, включващи енергетиката, подчертавайки насочването на интересите на Москва към Азия, след като Западът наложи санкции на Русия заради конфликта в Украйна.
Държавният департамент съобщи, че Критенбринк, висш американски дипломат в Източна Азия и бивш посланик във Виетнам, ще се срещне с високопоставени представители на виетнамското правителство, "за да подчертае силния ангажимент на САЩ за прилагане на Всеобхватното стратегическо партньорство между САЩ и Виетнам и във връзка с работата с Виетнам в подкрепа на свободния и отворен Индо-тихоокеански регион", се казва в изявлението.
Въпреки безпокойството по отношение на посещението на Путин някои анализатори смятат, че Ханой може би е пресметнал, че няма да претърпи съществени загуби във връзките си със САЩ, тъй като Вашингтон разчита на добрите отношения с Виетнам, които служат като противовес на съперничеството му с Китай в региона, отбелязва Ройтерс.
 
 
 
 
 

c