Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Полските фермери прекратяват протеста си на границата с Украйна, а шофьорите на камиони остават

Полските фермери ще преустановят протеста си на граничния пункт с Украйна Медика от утре, но шофьорите на камиони ще продължат блокадите на три други пункта  по Коледа и ще позволят на още по-малко камиони, отколкото преди, да преминат през границата, предаде Ройтерс.
Полските шофьори блокираха няколко пропускателни пункта с Украйна от 6 ноември насам с искане Европейският съюз да възстанови система, според която украинските компании се нуждаят от разрешителни, за да работят в в блока, като същото важи за европейските шофьори на камиони, които искат да влязат в Украйна.
По-късно към тях се присъединиха и фермери, които поискаха от правителството субсидии за царевица и да не се увеличават данъците.
Роман Кондров, един от лидерите на протестиращите фермери, заяви след разговори с министъра на земеделието Чеслав Шекерски, че протестът на Медика ще бъде преустановен от неделя сутринта до 2 или 3 януари 2024 г., съобщи агенция ПАП.
Въпреки това, шофьорите на камиони заявиха, че ще останат на границата по Коледа и ще пропускат само по един търговски камион на три часа, а не по три на всеки час.
"Засилваме протеста, (пропускаме) само един камион на всеки три часа", заяви пред Ройтерс Едита Озигала, един от лидерите на протестиращите шофьори на камиони в Дорохуск, добавяйки,  че превоз на хуманитарна помощ и военно оборудване не  се блокира.
Заместник-министърът на инфраструктурата на Полша заяви в петък след срещи в Киев, че се надява, че може да бъде намерено решение на протестите на шофьорите на камиони на границата с Украйна до края на годината.

c