Неделя, 05 май 2024

05.05.2024

Последвайте ни

Полша не се отказва да търси репарации от Германия

Полският министър на външните работи Радослав Шикорски призова Германия да направи предложения как да възстанови щетите, нанесени на Полша по време на Втората световна война, в реч пред парламента във Варшава днес, предаде ДПА.
"Идеи не липсват", заяви Шикорски, ключов член на правителството на премиера Доналд Туск, който обеща да възстанови отношенията с мощната си западна съседка след напрежението между двете страни при предишното правителство на Полша.
Според него Германия би могла да предостави финансова подкрепа на поляците, оцелели от германската окупация между 1939 и 1945 г., да допринесе за възстановяването на разрушени исторически сгради или да насърчи в по-голяма степен преподаването на полски език и познаването на полската история в Германия.
Германските инвестиции в сигурността на Полша и целия регион са от ключово значение, каза Шикорски. "Това би било израз на факта, че грешките от миналото са разбрани и че се посрещат предизвикателствата на бъдещето."
В средата на декември правителството на Туск пое властта от националноконсервативната партия "Право и справедливост" (ПиС), която зае по-твърда позиция в политиката спрямо Германия и поиска репарации на обща стойност 1,3 трилиона евро. Германското правителство отхвърли това искане.
Шикорски подчерта, че новото правителство възстановява отношенията си с Германия и залага на диалога. "Германия и Франция са нашите най-важни партньори в Европейския съюз", каза той.
Германското нападение над Полша през септември 1939 г. поставя началото на Втората световна война. Според доклад от 2022 г. на правителството на ПиС по време на Втората световна война в Полша са загинали над 5,2 млн. души, а над 2,1 млн. души са били изпратени в Германия за извършване на принудителен труд.

c