Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Полицията разследва инцидент с делегат на "Алтернатива за Германия" и протестиращ в град Есен

Делегат на конгреса на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" е ухапал протестиращ по време на сбиване вчера пред сградата в град Есен, в която се провеждаше партийният форум на германските крайнодесни, предаде ДПА.
В интервю за ДПА днес 67-годишният Щефан Харди твърди, че е ухапал протестиращия при самозащита в условията на "ескалираща ситуация" с демонстранти, настроени срещу "Алтернатива за Германия", опитвали се да блокират достъпа на делегати до конгресната зала в Есен.
Говорителка на полицията в града обясни, че полицията е научила за инцидента с ухапването от медиите, но не можа веднага да каже дали ухапаният от Харди човек е подал жалба.Полицейското разследване на инцидента продължава, каза говорителката.
Харди заяви пред ДПА, че е шофирал към мястото на конгреса, когато се е натъкнал на пътна блокада, устроена от протестиращите. Когато излязъл от колата си, за да помоли полицай да му разчисти пътя, той бил нападнат. "Тогава ме ритнаха в десния прасец, паднах на земята и двама или трима души се хвърлиха отгоре ми. След това получих ритник отдясно, успях да го избегна малко, след което стиснах крака, който ме риташе и го захапах, за да не ме ритне отново", казва политикът. В този момент, според Харди, се намесили полицаи и той успял да се изправи и да продължи пътя си.
Вестник "Билд" публикува видеозапис на инцидента, на който се вижда как Харди върви към полицейския кордон. Няколко демонстранти застават на пътя му, настъпва суматоха и Харди пада на земята. Но някои части от видеото не съвпадат с разказа на Харди. В него се вижда само как демонстрант го е затиснал с крак  и как Хрди го хапе за прасеца. На видеото не се вижда и описаният от Харди ритник, която той е получил от демонстрант, въпреки че гледката към схватката е частично закрита.
Харди, пенсиониран полицай, който се е присъединил към "Алтернатива за Германия" през 2016 г., заяви, че възнамерява да повдигне обвинение. Той няма видими наранявания от инцидента. 
Партийната конференция на крайнодесните беше съпътствана от масови протести вчера, в които се включиха десетки хиляди души. На моменти се стигна до ожесточени сблъсъци.По данни на полицията при сблъсъците между полицията и активисти са били ранени 28 полицейски служители, като един от тях е пострадал сериозно. 
Големи групи от хора, понякога наброяващи няколкостотин души, многократно са се опитвали да попречат на участието на делегатите в конгреса или да пробият полицейските бариери, съобщи полицията вчера вечерта. 

c