Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Подсъдимият за убийството на 20-годишна жена в Добрич остава в ареста

Състав на Окръжния съд в Добрич остави в ареста тридесетгодишния А.Г., подсъдим за непредумишленото убийство на 20-годишната Г.Г. вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда.

На разпоредително заседание в сряда защитата поиска по-лека мярка за неотклонение – „домашен арест“. Според съда обаче, предвид некоректното процесуално поведение на А.Г., има реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Мъжът е осъждан за държане на наркотични вещества.

Делото бе върнато на наблюдаващия прокурор за прецизиране на обвинителния акт, тъй като съдебният състав установи отстраними съществени нарушения, които накърняват правото на А.Г. на защита и да знае в какво точно е обвинен.

Както Про Нюз Добрич писа, Окръжният съд уважи искането на майката, брата и бабата на убитата млада жена да бъдат конституирани като частни обвинители в процеса и като граждански ищци. Тримата искат от А.Г. кръвнина в размер на общо 300 000 лева.

А.Г. и жертвата, която е негова съседка, се запознават в началото на 2019 година. Двамата заживяват на семейни начала в дома му през март. Скоро след това нейни близки забелязват промени в поведението ѝ и следи от физическо насилие, но тя отрича да има проблеми.

През лятото на 2020 г. младата жена изглежда значително по-слаба, дори немощна, и винаги носи дрехи с дълъг ръкав, гласи съобщение на Апелативна прокуратура – Варна. Често се виждат синини по тялото ѝ, за които тя дава различни обяснения. През юли нейната баба подава сигнал в Областната дирекция на МВР в Добрич, но пред служителите пострадалата казва, че обича А.Г., и отрича да е жертва на насилие.

На 6 август същата година 30-годишният мъж подава сигнал на телефон 112, че приятелката му не се чувства добре и не се събужда след няколко изпити приспивателни. На място екип на Центъра за спешна медицинска помощ установява, че тя е починала. Уведомени са органите на реда.

Според назначената съдебномедицинска експертиза причината за смъртта е коремна травма, довела до временно опасно за живота разстройство на здравето. По тялото на жертвата са установени множество травми от удари с ръце или предмети в различни периоди преди фаталния край.

Заключенията на вещи лица опровергават обясненията за произхода на нараняванията, дадени от А.Г. Събраните доказателства сочат, че той е причинил смъртта на младата жена по непредпазливост, нанасяйки ѝ умишлено средна телесна повреда.

А.Г. е със средно образование. Преди да бъде задържан и изправен пред съда, е работил в автомивка в Добрич. За престъплението, в което е обвинен, Наказателният кодекс предвижда затвор от две до осем години.

 

c