Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

300 000 лева кръвнина искат близките на убита от партньора си млада жена от Добрич

Година и половина младата жена отрича пред близките си да е жертва на домашно насилие

Майката, братът и бабата на 20-годишна жена от Добрич искат общо 300 000 лева кръвнина от 30-годишния А.Г., обвинен в причиняване на смъртта ѝ по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда.

На днешното разпоредително заседание пред състав на Окръжен съд – Добрич роднините на жертвата поискаха да бъдат конституирани като частни обвинители в процеса и като граждански ищци. Съдът уважи искането и даде ход на делото.

По време на заседанието адвокатът на подсъдимия поиска по-лека мярка за неотклонение от действащата вече над три месеца „задържане под стража“, а именно – „домашен арест“. Според наблюдаващия прокурор и адвоката на семейството обаче А.Г. е демонстрирал некоректно процесуално поведение, като не се е явил на първите две насрочени разпоредителни заседания, поради което трябва да остане в ареста.  

Защитата на А.Г. счита, че има и съществени процесуални нарушения в обвинителния акт на прокуратурата, и настоява делото да се гледа при закрити врата заради личния характер на част от доказателствата, събрани в хода на досъдебното производство.

Окръжният съд трябва да излезе с определение утре.

Както Про Нюз Добрич писа, 30-годишният А.Г. и жертвата, която е негова съседка, се запознават в началото на 2019 година. Двамата заживяват на семейни начала в дома му през март. Скоро след това нейни близки забелязват промени в поведението ѝ и следи от физическо насилие, но тя отрича да има проблеми.

През лятото на 2020 г. младата жена изглежда значително по-слаба, дори немощна, и винаги носи дрехи с дълъг ръкав, гласи съобщение на Апелативна прокуратура – Варна. Често се виждат синини по тялото ѝ, за които тя дава различни обяснения. През юли нейната баба подава сигнал в Областната дирекция на МВР в Добрич, но пред служителите пострадалата казва, че обича А.Г., и отрича да е жертва на насилие.

На 6 август същата година 30-годишният мъж подава сигнал на телефон 112, че приятелката му не се чувства добре и не се събужда след няколко изпити приспивателни. На място екип на Центъра за спешна медицинска помощ установява, че тя е починала. Уведомени са органите на реда.

Според назначената съдебномедицинска експертиза причината за смъртта е коремна травма, довела до временно опасно за живота разстройство на здравето. По тялото на жертвата са установени множество травми от удари с ръце или предмети в различни периоди преди фаталния край.

Заключенията на вещи лица опровергават обясненията за произхода на нараняванията, дадени от А.Г. Събраните доказателства сочат, че той е причинил смъртта на младата жена по непредпазливост, нанасяйки ѝ умишлено средна телесна повреда.

Мъжът е осъждан. Той е със средно образование. Преди да бъде задържан и изправен пред съда, е работил в автомивка в Добрич. За престъплението, в което е обвинен, Наказателният кодекс предвижда затвор от две до осем години.

c