Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Почитаме Св. св. Константин и Елена, хиляди именици черпят днес

На 21 май почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена. Това е и денят, посветен на ритуалния танц върху огън - нестинарството.

Константин (274-337) налага християнската вяра и тя става господстваща в Римската империя. Той поема престола от баща си, когато е на 34 г., и царува над Рим и Византия. По негово време спират гоненията срещу християните в Източната Римска империя - Византия. Издава Миланския едикт (указ), с който налага верска търпимост и дава право на християните да почитат своя бог и да строят храмове, а на езичниците - да извършват своите ритуали. Сам той е подпомагал финансово строежите на базилики и давал привилегии на духовенството. През 325 г. свиква Първия вселенски събор.

“Едно от най-популярните предания за св. Константин е свързано със свръхестествено и мистично видение на светия кръст. Когато Рим страдал от управлението на Максенций, народът се помолил за помощ на Константин и той се отправил с войската си, която била малобройна, а изходът от битката - съмнителен. В навечерието на сражението император Константин видял на небето кръст и надпис “С този знак ще победиш”. Тези, които видели кръста, използван за смъртно наказание, го приели като лоша поличба. Императорът обаче знаел, че това е знак Божи. Още същата нощ Господ се явил на Константин и му заповядал да направи знамена с формата на кръст и да изобрази кръстове на бойните доспехи на войниците си. Така и направил, а народът на Рим обявил Константин за свой император.

От житието на св. Константин, достигнало до нас, се знае, че е починал на 65-годишна възраст, през 337 г., в Никомедия, а мощите му били пренесени тържествено в Цариград, и положени в златен ковчег в построената специално църква “Свети апостоли.

Майка му, царица Елена, също водела благочестив живот, отдаден на Бога. Известни са легенди, според които Елена е намерила кръста Господен в Йерусалим.

Имен ден празнуват Константин и Константина и техните производни Динко, Тинко, както и Елена, Еленко и техните производни.

Десетки черкви и манастири у нас носят името на светците и на този ден отбелязват храмовия си празник. По традиция, всяка година на този ден се правят литийни шествия с иконата на св. св. Константин и Елена. Отправят се молитви за здраве и добра реколта, защото се смята, че денят на св. св. Константин и Елена бележи прехода от пролетта към лятото.

Има поверие, че на този ден е задължително да се ходи на извор (аязмо) с лековита вода. Лицето се измива за здраве и хубост. Момите пък изнасят дара си и го изтупват, за да се види колко са работливи. Всички сядат на обща трапеза, на която всеки носи ядене, задължително е да има погачи, агнешко и вино.

c