Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

По програма „Цифрова Европа“ ще бъдат финансирани летни училища по програмиране

Два проекта за подобряване на цифровите уменията на младите хора и подготовката им за кариера в областта на технологиите ще бъдат финансирани по програма „Цифрова Европа“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.
Оценките на Европейската комисия са изпратени в министерството като национален координатор на програмата. Предстои подписване на споразуменията за предоставяне на безвъзмездна помощ.
В рамките на проектите ще бъдат разработени интерактивни методи за преподаване и учене, като летни училища във виртуални лаборатории и курсове за програмиране. Ще бъде създадена връзка между индустрията, университетите и училищата, за да се осигурят цифровите умения, които бизнесът очаква от кандидатите за работа.
Новите проекти, които ще бъдат финансирани по програма „Цифрова Европа“, са общо три, като в тях участват осем български организации. Очакваното безвъзмездно европейско финансиране е над 1 млн. евро. Конкурсите бяха отворени от 11 май до 26 септември 2023 година.
Сред проектите, които ще получат подкрепа, е и внедряването и демонстрирането на Общата европейска референтна рамка за енергоспестяващи приложения. Ще се предоставя на крайните потребители полезна и удобна за ползване информация за икономии на енергия и същевременно ще се укрепва стабилността и устойчивостта на електроенергийните мрежи.
БТА припомня, че през декември м.г. правителството отпусна 1 036 263 лв. за осигуряване на дейности по четири национални програми за развитие на образованието. За осигуряване на заместващи учители в периода от юли до септември 2023 г. по националната програма "Без свободен час" се осигуряват 342 614 лева. Средствата ще бъдат разпределени между 352 училища и 79 детски градини. 
По националната програма "Обучение за ИТ умения и кариера" се отпускат 318 540 лева. Целта е създаване на условия за провеждане на софтуерно професионално образование и обучение в сътрудничество с университети и с работодатели от сектора на информационните технологии. 

c