Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

По проект клуб „Добруджанци“ в Тервел ще създаде сценично танцово фолклорно произведение

Проектът се нарича „Мост на поколенията“ и представлява сценично фолклорно танцово произведение, в което се преплитат изследване и проучване на обичаите „Жътва“, „Лазаруване“, "Сирни заговезни“, „Сурваки“, „Кукери“ , както и танците към изброените обичаи, а така също и местни автентични хора от района на Добруджа, пресъздадени чрез хореографска обработка и режисура в танцово фолклорно произведение.

Записване на автентични думи, наричания и изпровиквания на мъже и жени, които ще се използват за танцовата композиция, също са включени в замисъла. За създаването на произведението ще бъде използвана авторска музика на местни музиканти, аранжирана от композитор и записана в звукозаписно студио.

За създаването на танцовото произведение е събран екип от хореограф и композитор, музиканти за заучаване на музика и запис на музика. Ще вземат участие като танцьори деветдесет членове на клуб „Добруджанци”, ще партнира Детски фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева” към НЧ „Димитър Дончев” гр. Тервел със своите 120 деца от 4 до 20-годишна възраст. Партньори ще бъдат и изпълнители на песни , съпровождащи обичаите. Периодът за проучването , създаването и заучаването на всички танци , музика и песни, включени в танцовото произведение е 6 месеца.

Проектът предвижда допълване на част от носиите на танцьорите на Клуб за български народни танци „Добруджанци”, както и закупуване на реквизит към обичаите „Жътва“, „Лазаруване“, "Сирни заговезни“, „Сурваки“ и „Кукери“. Ще се закупят материали за изработка на определени елементи от реквизита и декора и ще се създадат творчески работилници , на които самите участници в проекта ще ги изработят. Ще бъде обновена страницата във фейсбук , на която ще бъдат публикувани всички материали за проекта. Ще бъде създаден ютуб канал за разпространение на танцовото произведение. Спектакълът, при възможност ,ще бъде представен пред публика през месец ноември 2024г. Предвиждат се концерти със свободен достъп в 4 населени места от района на Добруджа.

Проектът е на стойност 14980 лв. с ДДС и се финансира от Национален Фонд „Култура“, Програма „Любителско изкуство 2023“.

c