Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Пловдивският апелативен съд потвърди окончателно европейска заповед за арест срещу гражданка на Дания за пране на пари

Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Пловдив, с което е потвърдена издадената от Окръжна прокуратура – Пловдив национална заповед за арест спрямо гражданка на Кралство Дания, издирвана у нас за пране на пари. Това съобщи Сашка Пушкова от "Връзки с обществеността" в съда. Това е първата в областта европейска заповед за арест, издадена след промените за екстрадицията и европейска заповед за арест, които въвеждат задължителна санкция за съда.
Делото в Апелативен съд – Пловдив е образувано по жалба на служебния защитник на издирваното лице Ф. А. Г. срещу определението на Окръжния съд, с което е  потвърдено издаването на национална заповед за задържане.
По досъдебното производство в качеството на обвиняема е привлечена датската поданичка Ф. А. Г. затова, че в периода 25.07.2019 г. - 26.07.2019 г., в гр. Пловдив, е извършила финансови операции с парични средства, за които е знаела, че са придобити чрез престъпление. Тя е извършила два банкови парични превода от сметка на българска фирма към сметка в Хонг Конг, като при последния превод е изтеглила и пари в брой на стойност 47 000 лева.
Деянието е извършено на три пъти, средствата са в особено големи размери – общо 1 163 018 щатски долара с левова равностойност 2 093 481,68 лв. и случаят е особено тежък, уточнява Пушкова.
Съдът прие, че са налице всички предпоставки за издаване на национална заповед за задържане спрямо обвиняемата Ф. А. Г.  За това престъпление е предвидено наказание лишаване от свобода за срок от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева и от събраните по делото доказателства може да бъде направено обосновано предположение, че именно тя е съпричастна към вмененото ѝ престъпление. Налице е и опасност същата да извърши престъпление, с оглед начина и механизма на осъщественото деяние, както и опасност от нейното укриване, предвид постоянното ѝ местоживеене в чужбина и отказа ѝ да се яви пред разследващите органи в България. 
Определението на Апелативния съд е окончателно.

c