Петък, 19 юли 2024

19.07.2024

Последвайте ни

Пияна шофьорка откъсна крака на Здравка от Добрич, за операция са нужни 100 000 лв.

Лекарите сътвориха чудеса и спасиха крака, но раните четвърта година не зарастват. Опитите за лечение в България са неуспешни. Спасението й  е операция в Истанбул, за която са необходими 100 000 лв. В противен случай има реална опасност за ампутиране на крака на Здравка. Условната присъда на пияната шофьорка вече изтече, а Здравка не може да  си позволи да се оперира в чужбина и да се грижи за 6-годишния си син

Здравка Георгиева бе блъсната на 6 януари 2018 г. вечерта от пияна шофьорка, като при удара е бил откъснат левият ѝ крак. Инцидентът стана на бул. ”Добруджа” в град Добрич. Преди инцидента жената е работила в лабораторията по агрохимия и физични характеристики на почвата в Добруджански земеделски институт в Генерал Тошево.

В болница „Света Анна” - Варна, екип от специалисти ръководен от доц. Бърнев, сътвориха чудеса и успяха да върнат крака на мястото му. След това започна лечение, което се състоеше от четири операции през 2018 година. Първата беше животоспасяващата, след това присадиха тъкани и кожа, а след това присадиха 10 см. кост, тъй като нейната при удара е останала на бронята на колата. Остана обаче един отвор /рана/, която не се затваря, въпреки двете операции, които направи доц. Бърнев през 2019 година. Присаждаха тъкани, но и двата пъти бяха отхвърлени. Отвора става по-голям, меката тъкан и присадената кост започват да нагниват. В края на месец ноември 2019 при поредния преглед доц. Бърнев предложи друг метод на лечение със стволови клетки. За съжаление, и с тях нещата не се получават, разказват близките на Здравка Георгиева.

Преди време те се свързали с клиника в Турция. Изпратили снимки на крака и епикризи, а след това специалист от турската болница прегледал жената. Отговорът е, че могат да се справят, но лечението ще струва приблизително 100 000 лева.

„За съжаление, това е сума, която е непосилна за леля ми. Сега тя получава 250.00 лева инвалидна пенсия. Леля ми е изключително позитивен и добър човек, борбена. Има син на 6 години. Работеше в Добруджански земеделски институт - гр. Генерал Тошево като лаборант, но поради невъзможност да изпълнява задълженията си, беше принудена да напусне работа. Въпреки помощта, която оказва семейството ни, леля ми е зависима от чужда помощ.

И всичко това е защото една друга жена, изпива голямо количество алкохол, качва се на колата си и решава да се разхожда из улиците на града ни. Нейната присъда вече изтече. Имаме заведени два иска – към ЗК „Олимпик” /за съжаление там е застраховката на виновника/ и нямаме отговор, и към нашия гаранционен фонд откъдето също нямаме отговор“, споделя племенницата на Здравка.

Приходи в подкрепа на Здравка ще се събират на фолклорен концерт, който ще се проведе на 17 септември 2021 год. в Летния театър от 18.30 ч. Денят е специален- Вяра, Надежда и Любов. Трите неща, от които всички имаме най- голяма нужда. Билетът е на стойност 10 лв. Концертът е под наслов „Здраве за Здравка“.

Открита е банкова сметка.

IBAN: BG 58 SOMB 9130 10 70161901

BIC: SOMBBGSF

При банка: „Общинска банка“ АД

ЗДРАВКА МИТЕВА ГЕОРГИЕВА

c