Събота, 17 август 2024

17.08.2024

Последвайте ни

Перу възстановява Сената и се връща към двукамарната законодателна система след 30-годишно прекъсване

Перу обнародва вчера закон, с който се възстановява Сената и страната се връща към двукамарна законодателна система, след като в продължение на 30 години имаше еднокамарен парламент, предаде Франс прес.
Съставът на горната камара ще бъде определен на общи избори чрез всеобщо пряко гласуване през 2026 г., на които ще се гласува за 60 сенатори и 130 депутати с петгодишен мандат. 
Реформата изисква промени в повече от петдесет члена от конституцията от 1993 г., обнародвана при управлението на президента Алберто Фухимори (1990-2000 г.).
"Възстановяването на двукамарния парламент в Перу несъмнено е най-важната конституционна реформа, одобрена от настоящия парламент от създаването му с конституцията от 1993 г.", заяви председателят на парламента Алехандро Сото.
Публикуваният в перуанския Държавен вестник закон разрешава отново преизбирането на парламентаристите, което от 2018 г. бе забранено.
"Сенаторите и депутатите могат да бъдат преизбирани за следващ мандат на същата длъжност", се посочва в закона,
Реформата беше одобрена с консенсус в парламента, в който преобладават популистки и десни партии, включително подкрепящата Фухимори партия "Народна сила" (Fuerza Popular).
Перу премахва Сената през 1993 г.. Тогава учредителното събрание изработва конституция, съобразена с изискванията на президента Фухимори, който не иска Сенат, за да може да приема законите си, без да среща съпротива.

c