Неделя, 03 декември 2023

03.12.2023

Последвайте ни

Пчеларите в района на Тервел още се възстановяват от подмора преди две години

По традиция пчелари от Тервелско ще се съберат днес в общинския център и ще отбележат с питка, мед и баница празника си 10 февруари, когато църквата почита Свети Харалампий – покровител на пчеларите и меда.

Производителите на мед от района още не могат да се възстановят от подмора през пролетта на 2020 година, когато около 1000 пчелни семейства пострадаха, натровени с препарати за растителна защита. Много кошери бяха унищожени, а друга част от пчелните семейства бяха отслабени. Дори тези, които оцеляха, трудно преодоляха наличието на остатъците от препарати.

Милен Михалев от с. Войниково загуби тогава около 40 от своите 100 кошера. Сега са близо 70 и смята тази година да ги възстанови до предишния брой. „Миналата година нямахме натравяния, очевидно земеделците започнаха да се съобразяват с нас и станаха по-толерантни“, каза за Про Нюз Добрич Михалев.  

2021 година ще се запомни с много високи добиви. От кошер Михалев е изкарал около 80 кг., но като цяло добитите количества не са големи заради пропадналите предишната година бройки кошери. Медът вече е продаден - по около 5 лева за кг. конвенционален и до 10 лева за акациевия.

„В момента няма никаква смъртност, пчелите са добре, имат пило, засега няма болести и натравяния. За прогноза за тази година е много рано. Нямаме сняг, ако подпочвената влага е ниска,  дърветата - липа и акация, няма да отделят нектар може да не са много добри добивите. Най-важното е да няма натравяния, ние ще си свършим работата и каквото Господ ни даде, ще го приберем“, каза Милен Михалев.

В област Добрич има реално над 1200 пчелари. По данни на ОД „Земеделие“ през 2021 г. пчелните семейства в региона са били около 75 хиляди.

c