Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Пътуваща изложба разказва за първия кмет на Добрич след Крайовската спогодба

Най-съществен елемент от работата на Кирил Старцев е дързостта му да превъзпитава и учи хората на етика, морал и отношение към институциите и отделния индивид

„Една (НЕ)обикновена изложба за добрия пример на будния дух“ припомня делото на инж. Кирил Старцев – първи кмет на Добрич след връщането на Южна Добруджа в пределите на България. Пътуващата експозиция включва 12 информационни пана и документи – снимки, заповеди, страници от печата, и може да бъде разгледана до 9 май включително във фоайето на Младежки център – Добрич.

Кирил Старцев е роден на 2 януари 1895 година в Белоградчик. През 1902 г. семейството му се мести в Русе, където той завършва средното си образование, а след това и строително инженерство в Лозана, Швейцария. В годините на война Старцев е пилот в Първо аеропланно отделение на българската армия, сражава се и в боевете при Солун. След дипломирането си през 1924 г. е поканен да работи в чужбина, но предпочита да бъде инженер във Варна. По-късно става началник на Воден синдикат „Русенски Лом“ и началник отделение „Води“ в Министерството на земеделието. Именно там го сварва назначението му за кмет на Русе в края на 1934 г.

Старцев работи в „кризисни времена“, казват от сдружение „Мисия градеж“, което организира изложбата съвместно с Държавен архив – Русе и Община град Добрич. Въпреки атмосферата на авторитаризъм и диктатура, той запазва независимостта и влиянието си и е един от двамата кметове в България, останали в историята като личности, дали на страната и управляваното от тях населено място значителен тласък в развитието, казват от неправителствената организация.

Инж. Кирил Старцев е командирован градоначалник на Добрич след подписването на Крайовската спогодба, която връща Южна Добруджа в пределите на България, до края на 1940 г. По време на стодневното му управление е приет бюджет за следващото тримесечие, табелите на румънски език са подменени с такива на български, улици са преименувани на български личности, организирано е настаняването и разпределянето на близо 60 000 преселенци, възприети са мерки за обществено подпомагане, започва учебната година. Избран е и архитект на града и се работи по съставянето на градоустройствен план и изграждането на водоснабдителна и канализационна мрежа, закупени са пожарни и сметосъбиращи машини, създават се добри отношения на сътрудничество със съседни общини.

Според адв. Борислав Българинов, председател на сдружение „Мисия градеж“, най-съществен елемент от работата на Кирил Старцев като кмет на Русе и командирован градоначалник на Добрич и Видин е дързостта му да превъзпитава и учи хората на етика, морал и отношение към институциите и отделния индивид. В този дух е и последната му заповед като кмет на Добрич от 30 декември 1940 г., която гласи: „Единственият ми съвет към Вас е да не забравяте никога да имате чувството за един постоянен самоконтрол в и вън от общината, като знаете, че Ваш дълг е да създадете авторитета на общината чрез личен пример. Пожелавам на всички много щастие, много кураж и достатъчно амбиция. Честита нова година на всички – на добър час в предстоящата ви работа – кмет инж. Кирил Старцев.“

Българинов се надява изложбата да постигне своя замисъл – да ангажира с добрия пример вниманието на хората, които взимат решения за държавата и от които се изисква диалогичност, противопоставяне на тези в политиката и работа с мисъл за благото на народа, а не само за собственото си партийно израстване.

Досега „Една (НЕ)обикновена изложба за добрия пример на будния дух“ е гостувала в Русе, Видин и Европейския кът на Парламента, а следващите ѝ спирки са Варна, Пловдив и София.

c