Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Паскал Паскалев от Добрич: За комедията ме вдъхновяват нещата от живота

От години 1 април, освен като Ден на шегата, е приет и като професионален празник на фокусниците в България. Днес ви срещаме с двукратния полуфиналист през 2012 и 2022 година в България търси талант, добричлията Паскал Паскалев.

Той е фокусник, но освен това до преди 8-9 години се е занимавал с аниматорство, сватбен водещ е, а детската му мечта е била да стане кинорежисьор. Как тези неща му се отразяват и в работата на комедиант и в покоряването на големи и малки сцени у нас го питаме, именно на професионалния му празник.

Паскал Паскалев от Добрич впечати журито на "България търси талант" с фокусите си

Как станахте комик и какво Ви привлече към това занимание?

Винаги съм обичал да се шегувам. По естествен начин става, нещо което ти харесва и започваш да го правиш и повтаряш. Най-хубавото е, че виждаш и усмивките на хората постоянно. Това е такова изкуство, че веднага получаваш обратна връзка. Правя го защото имам потребност, а обратната връзка е бонусът.

Вие сте и сватбен водещ. Коя е най-забавната част в сватбите, които водите?

В такъв ден всичко е забавно, всички са позитивни, така че нямам как да се отдели някакъв специален момент. Може би изненадите са най-забавното нещо в една сватба – всичко може да се случи на едно такова събитие. Някой път има и не толкова положителни изненади, но ако имаш усмивка, мисля, че можеш да преминеш дори и през лоша изненада.

Известен сте, че водите сватбите си, а и на участие сте със шотландска пола. Каква е историята зад това?

До преди време беше така, сега съм с откопчана папионка. Мисля, че всеки един в нашия бранш си има някакъв трик, всеки един, било то  фокусник или някой, който излиза на сцена. Въпреки, че името ми не се среща толкова често, постоянно го забравят и казват “Е, ония с полата”.

Как детската Ви мечта да станете кинорежисьор се отразява на работата Ви?

Не успях да стана кинорежисьор, но станах режисьор на студентски театър в студентските години и това после ми помогна много, когато правя моите шоута. Сега правя три шоута, които са комедийна магия за възрастни и мисля, че всичко това става стъпка по стъпка – първо искаш кино, после става театър, после режисура, след което то ти помага да постигнеш своите неща. Поставих пиеса “Фокуси в куфар” в Шуменския театър, това е пиеса за деца и тук ясно си личи, как детската ми мечта ми помага в изкуството.

Как се вдъхновявате за новите си представления, шеги? Има ли нещо специално, което Ви вдъхновява?

Да, животът. Повечето неща, предполагам, че и стендъп комедиантите ще кажат същото, те са около нас. Нещата от живота, които ни се случват ни вдъхновяват да ги иронизираме, да ги споделим на сцената.

Какъв съвет бихте дали на младите хора, които искат да се занимават с театър, комедия, със създаване на усмивки?

Просто да се забавляват, защото ако не се забавляват, няма как да го предадат на другите.

Какво предстои от тук нататък, има ли нещо, което предстои да се случи и в Добрич?

За съжаление в Добрич не предстои да се случи представление скоро. Причината за това е, че няма подходяща сцена, на която мога да направя нещата, които по принцип правя. Предстои да водим разговори, но все още е рано да се каже.

Сега предстои мини турне в София, след което ще поставя трите си представления в три различни места във Варна. Те са в стила, който представям и на сцената на България търси талант. В българия е много трудно да си фокусник, кажеш ли го и ти казват “Чакай малко, ей сега ще извикам децата”. Моята цел е да покажа, че фокусите могат да забавляват и възрастните.

Снимка: БТВ/България търси талант

c