Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Партия "Справедлива Русия - За истината" подкрепи кандидатурата на Владимир Путин за президентските избори

Конгресът на партия "Справедлива Русия - За истината" (СРЗП) подкрепи номинацията на действащия държавен глава Владимир Путин за кандидат за президентските избори в Русия през 2024 г., предаде ТАСС. Решението е взето с единодушие, като "за" гласуваха общо 192 делегати.
От самото начало СРЗП не планираше да издигат свой кандидат за президентските избори. Партията взе такова решение на предишния конгрес през май, но сега то беше официално записано, отбелязва ТАСС.
Междувременно руската Централна избирателна комисия съобщи, че към момента 29 души са подали документи за участие в президентските избори. По закон независимите кандидати трябва да бъдат подкрепени от събрание, свикано от група избиратели, за което ЦИК трябва да бъде предварително уведомена.
Крайният срок за подаване на документи от самостоятелно явяващите се кандидати е 27 декември.
Политическите партии могат да издигат кандидати на своите конгреси, докато кандидатите от парламентарните партии са освободени от събирането на подписи. Кандидатите на партиите трябва да подадат документи за номинация в ЦИК не по-късно от 1 януари.

c