Неделя, 01 септември 2024

01.09.2024

Последвайте ни

Партиите в Добрич в спор за състава на РИК: ДПС с вътрешни разногласия

Всички политически сили единодушни, председател на РИК Добрич да е Цонка Велкова

Политическите партии не успяха да постигнат съгласие за състава на Районната избирателна комисия в Добрич по време на днешните консултации в Областната администрация.

Въпреки това, всички политически сили се обединиха около предложението на ГЕРБ-СДС да бъде преизбрана досегашната председателка на РИК Добрич, Цонка Велкова.

Съгласие беше постигнато и за назначаването на четирима заместник-председатели на РИК Добрич, но бяха направени само три предложения – от КП ПП-ДБ, ПП ИТН и КП “БСП за България”.

ДПС бяха представлявани от двама упълномощени представители, изпратени от двамата председатели на Движението. Д-р Ердинч Хаджиев, с пълномощно от Делян Пеевски, и арх. Нежля Амди-Ганева, упълномощена от д-р Джевдет Чакъров. Те изразиха разногласия по представените имена и позиции – докато Хаджиев настояваше за място като секретар на комисията и бе склонен да приеме позицията на зам.-председател, Нежля Ганева не отстъпи и настоя за мястото на секретар.

ПП “Възраждане” също бяха категорични и настояваха да получат мястото за секретар в РИК Добрич.

Днес в 12:00 часа партиите ще подпишат протокола от събранието, който ще бъде изпратен до Централната избирателна комисия за окончателно решение относно състава на Районната комисия в Добрич. Някои от политическите сили заявиха, че ще подпишат протокола с особено мнение, като се позовават на факта, че едно от предложените лица за секретар на РИК не е представило изискуемата справка за оценки от дипломата си. Въпреки това, в залата бе отбелязано, че този въпрос е формалност, която може да бъде разрешена.

c