Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Отмъщението на Монтесума

Монтесума Втори е вожд на ацтеките, живял в края на 15 в. и началото на 16 век. По това време испанците завладяват тези земи. В началото на испанската инвазия в Мексико конквистадорите са посрещнати с царски дарове и дълбока почит. Кортес е приет като върховния бог на ацтеките Кетцакоатл. Скоро след пристигането си по земите на ацтеките, испанците започват да боледуват от тежки чревни инфекции и много от тях умират. Това се дължи на силно отслабения имунитет по врпеме на дългото пътуване и срещата им с непознати за организма им микроорганизми по новооткритите земи. Затова "Диарията на пътуващите" е известна в американския разговорен език като "отмъщението на Монтесума".

Днес, диарията на пътуващите е известна още като „травъл диария“. Съвременните причини за това заболяване са не само пътуване в други райони, различни от местоживеенето, но и бързото размножаване на болестотворните микроорганизми в условията на курортно хранене, както и желанието на почиващите да се пекат под жаркото слънце дълго време още в първите дни на почивката.

Травъл диарията се характеризира с чревна инфекция, диариен синдром, температура, повръщане, болки в корема. Обикновено, острата чревна инфекция преминава за 3 до 5 дни без значими последици. Ако имунната система на пътешественика е отслабена от различни заболявания, от силното слънце или от дългото пътуване до далечни дестинации, могат да настъпят опасни за живота последици като тежка дехидратация и инфекциозни усложнения.

Най-често травъл диарията се причинява от патогенни и условно патогенни микроорганизми, които са различни от патогените, с които пътуващият е свикнал в мястото си на живеене и към които е изградил имунитет. Дестинацията е основен рисков фактор за развитие на травъл диарията. Високорискови региони са страните в Латинска Америка, Африка и части от Близкия Изток, където заболеваемостта може да достигне до 75%. Райони със среден риск са страните от Азия и Карибския басейн, където заболеваемостта достига до 20%. Диарията на пътуващите е с най-висока честота през летните месеци и през дъждовния сезон. Начинът на заразяване е най-често през устата и затова рискът е свързан, в най-голяма степен, с вида на приеманата храна и вода. В тези региони на света с висок риск не яжте неизмити и топлинно необработени зеленчуци, както и неизмити и необелени плодове. Пийте и си мийте зъбите само с бутилирана вода. Консумирайте сготвени или добре изпечени меса и риба. Ако сте на море или в други горещи региони избягвайте консумацията на кайма и яйца. Каймата и яйцата са прекрасна среда за развитие на болестотворни микроорганизми и много лесно се развалят в горещите месеци. Поддържайте добра лична хигиена и мийте ръцете си преди всяко хапване. Най-уязвимите възрастови групи за травъл диарията са децата и възрастните хора.

Децата често боледуват от диария на пътуващите, дори когато се пътува на близки разстояния, например на море в България, Гърция и Турция. Силното слънце също е фактор, който може да отслаби имунната система на децата и да доведе до диария или слънчев удар. При децата и възрастните хора много бързо настъпва дехидратация, която е животозастрашаващо състояние и изисква незабавна помощ от лекар.

Проф. Анча Баранова, вирусолог в Университета Джордж Мейсън САЩ, ни съветва как да се предпазим от травъл диарията и какви мерки да вземем предварително. Тя препоръчва да проведем едноседмичен курс с пробиотик преди пътуването и да приемаме пробиотик по време на почивката. Предотвратяването на пътническата диария с пробиотици е научно доказано и публикувано от водещи китайски учени.

Ние, българите, сме богопомазани, тъй като само по нашите земи живее и се размножава един от най-силните пробиотични видове – добрата българска бактерия Лактобацилус булгарикус. Ако искате да сте здрави по време на пътуване и почивка, можете да го направите като вие и вашите деца вземате пъвия в света пробиотичен щам, изолиран от чиста изворна вода в Стара планина. Този уникален щам Lactobacillus bulgaricus DWT1 в продуктите Лактера ще поддържа стомашния комфорт, силния имунитет и доброто настоение на вас и вашето семейство по време на пътуване и почивка. 

 

Бъдете здрави с Лактера!

Повече информация : www.daflorn.bg

c