Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден за борба с множествената склероза

Ежегодно на 30 май отбелязваме Световния ден за борба с множествената склероза. Целта на тази глобална инициатива е да се повиши информираността на обществото за това социалнозначимо заболяване.

Множествената склероза е хронично прогресиращо автоимунно заболяване на централната нервна система с предполагаемо генетично предразположение. Дефицитът във функциите на нервната система се дължи на автоагресия на имунната система към миелина, обвиващ нервните влакна. Това води до нарушено предаване на нервните импулси. Първите симптоми се проявяват още в млада възраст (най-често между 20 и 40 г.) - тогава, когато хората градят семейство и кариера и са социално активни. Именно в това се състои и голямата социална значимост на болестта.  

На 30 май, чрез различни събития по целия свят се поставя акцент върху значението на потърсената навреме компетентна медицинска помощ. Дава се гласност на хората, засегнати от множествена склероза, да споделят своя опит, да разкажат за трудностите, през които са преминали, и проблемите, с които продължават да се сблъскват всеки ден не само във физически, но и в социален, и в психологически аспект. 

В България, по данни на Българското дружество по неврология, от множествена склероза са засегнати около 7000 души. Според формата на заболяването и в зависимост от това дали то е в пристъп или ремисия методите на терапия са различни, но мултидисциплинарният подход играе ключова роля за нейния успех, а това предполага информационна осигуреност.

В световен мащаб непрекъснато се работи и върху разработването на нови лекарства и методи за по-ефективно повлияване на различните форми на заболяването. Целта на всички тези усилия е да се подобри качеството на живот на хората, страдащи от множествена склероза, да им се помогне да преодолеят социалната изолация и да се върнат в максималната възможна степен към нормалното си ежедневие.

c