Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден на потребителите

15 март е и Ден на здравния инспектор

На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителите. Той се провежда под егидата на Потребителския интернационал – Consumers International, организация, в която членуват над 200 неправителствени потребителски организации от цял свят.

През 2023 година темата на международната инициатива е „Овластяване на потребителите чрез преходи към чиста енергия“.

За първи път Световният ден на потребителите е отбелязан  през 1983 година, когато са представени „Насоки за защита на потребителите“ пред Департамента по икономически и социални въпроси на ОНН.

Кенеди посочва "четирите основни права на потребителя": правото на безопасност; правото на информация; правото на избор и правото да бъдеш чут. Впоследствие са добавени още четири: правото да бъдат задоволени основните потребности; правото на обезщетение; правото на образование; правото на здравословна околна среда. Именно тези осем права са залегнали в Правилата за защита на потребителите, приети от ООН.

За поредна година на 15 март ще бъде отбелязан и Денят на здравния инспектор.

На тази дата с Постановление на Министерски съвет от 1967 година, поради нарасналите изисквания за хигиенен контрол и осъзнатата значимост за прилагане на хигиенните принципи е разкрита специалността „санитарен инспектор”. Осъществени са контакти с най-реномираните центрове за обучение в родината на специалността – Великобритания. Днес обучението се извършва в медицинските университети във Варна, Пловдив и София. Завършилите специалисти получават диплома за висше образование с образователна-квалификационна степен „професионален бакалавър” по специалност „Инспектор по обществено здраве” и „магистър” по специалност „Опазване и контрол на общественото здраве”.

c