Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Световния ден на културното многообразие

По инициатива на ООН на 21 май се отбелязва Световният ден на културното многообразие в името на диалога и развитието.

През 2001 година на свое заседание във Франция ЮНЕСКО приема една обща декларация, чиято цел е популяризирането на  многообразието на националните култури в света и насърчаване на междукултурния диалог.

Всеобщата декларация на ЮНЕСКО призовава за мерки за защита на световното културно многообразие от риска от глобализация. Този документ описва културното многообразие като „общо наследство на човечеството“ и определя действията, които държавите-членки могат да предприемат, за да го насърчават. Това бе първият международен инструмент, утвърждаващ ценността на културното многообразие и междукултурния диалог.

На Световния ден на културното многообразие през 2009 г. генералният директор на ЮНЕСКО Коичиро Мацуура уточни, че организацията „вярва, че културите не са монолитни, а взаимозависими, произтичащи от взаимен обмен и заемане".

По повод на деня се организират мероприятия, събития, прояви и концерти, с които се засвидетелства съпричастност, разбиране, уважение и приемане на различните национални култури в името на диалога и развитието между всички нас. 

Ето няколко идеи за това как може да отбележите Световния ден на културното многообразие за диалог и развитие:

* Посетете художествена изложба или музей, посветен на други култури;
* Научете повече за друга религия;
* Планирайте международна филмова вечер;
* Слушайте музика от различна култура;
* Практикувайте спорт, свързан с различна култура (карате, крикет, йога…);
* Поканете приятел и сгответе традиционни храни.

c