Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Отбелязваме Международния ден на реките

Инициативите за този ден започват от 1997 г. в Бразилия

Международният ден на реките (Day of Action for Rivers) – 14 март, се отбелязва в името на опазването на реките, водата и живота в тях. Инициативите за този ден започват от 1997 г. в Бразилия. Представители от над 20 страни се обединяват около идеята да посветят деня на повишаване на информираността и намиране на по-добри решения за опазване на реките.

Основните цели са да се обедини противопоставянето на вредните проекти за развитие на водите, да се възстанови здравето на водосборите и да се призове за справедливо и устойчиво управление на реките. Акцентира се върху сладководните екосистеми (реки) като източник на чиста вода за земеделие и пиене, както и тяхното възстановяване и поддържане.

Кампанията „Права на реките“, която насърчава признаването на реките за национално богатство, е темата на Международния ден през 2023 година. Идеята е чрез законови възможности да се спре използването на реките канализационни или депа за боклук.

Тази година празникът се фокусира и върху значението на реките за биоразнообразието.

Министерството на околната среда и водите провежда последователна политика за намаляване на въздействията на човешката дейност и ограничаване на замърсяванията от нея. В България има 264 водноелектрически централи (ВЕЦ). Още в ранен етап 246 инвестиционни намерения за ВЕЦ са оценени като недопустими и затова не са реализирани. От влизане в сила на ПУРБ за 2016-2021 г. са отнети 20 разрешителни за водовземане. 

c