Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

От 7 октомври САЩ са изпратили на Израел десетки хиляди 900-килограмови бомби

От началото на войната в Газа администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е изпратила на Израел огромен брой боеприпаси, включително повече от 10 000 силно разрушителни 900-килограмови бомби и хиляди ракети "Хелфайър", посочва агенция Ройтерс в свой ексклузивен материал, като се позовава на двама американски служители, запознати с актуализиран списък на оръжейните доставки.
От началото на войната през октомври миналата година САЩ са прехвърлили най-малко 14 000 900-килограмови бомби Ем Кей-84, 6500 226-килограмови бомби, 3500 ракети с прецизно насочване въздух-земя "Хелфайър", 1000 бомби за разрушаване на бункери, 2600 авиобомби с малък диаметър, както и други боеприпаси, казват служителите, говорили при условие за анонимност.
Макар че служителите не посочват срокове за доставките, общите бройки подсказват, че не се наблюдава значителен спад във военната подкрепа на САЩ за техния съюзник въпреки международните призиви за ограничаване на доставките на оръжие и неотдавнашното решение на администрацията да спре доставката на мощни бомби, посочва Ройтерс.
Според експерти съдържанието на пратките съответства на това, от което Израел би имал нужда, за да попълни запасите, използвани в 8-месечната интензивна военна кампания в Газа, която започна след нападението на 7 октомври от палестинските бойци на "Хамас", които убиха 1200 души и взеха 250 души за заложници, според израелските данни.
Агенция Ройтерс отбелязва, че Белият дом и посолството на Израел във Вашингтон към момента не са отговорили на запитвания за коментар.
Доставките са само част от по-голям списък с оръжия, изпратени на Израел от началото на конфликта в Газа, заяви един от американските служители. Високопоставен служител от администрацията на Байдън в сряда заяви пред репортери, че от 7 октомври насам Вашингтон е на Израел изпратил оръжия на стойност 6,5 милиарда долара.
Международното внимание върху военната операция на Израел в Газа се засили, тъй като броят на загиналите палестинци по време на войната надхвърли 37 000 души, по данни на здравното министерство на Газа и крайбрежният анклав е в руини, коментира Ройтерс.
Вашингтон предоставя годишна военна помощ на дългогодишния си съюзник Израел в размер от 3,8 милиарда долара. Въпреки че Байдън предупреди, че ще постави условия за военната помощ, ако Израел не успее да защити цивилното население и не започне да допуска повече хуманитарна помощ в Газа, досега той не е направил това.
Подкрепата на Байдън за Израел във войната му срещу "Хамас" се превърна в политически проблем, особено сред младите демократи. Тя бе причината за вълна от протестни вотове на предварителните избори на Демократическата партия и предизвика пропалестински протести в американските университети.
САЩ предоставят подробни описания за вида и количествата на военната помощ, изпратена на Украйна, която се бори срещу пълномащабната инвазия на Русия, но администрацията разкрива малко подробности относно пълния обхват на американските оръжия и боеприпаси, изпратени на Израел, посочва Ройтерс.

c