Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

От 500 до 1100 килограма от декар са добивите от пшеница в област Добрич

С около 100 килограма от декар по-добри са добивите от пшеница тази година в сравнение с миналата

Въпреки трудните условия за развитие на есенните култури пшеница и ечемик, добивите от тях са много добри.

„Всички имахме доста свити очаквания по отношение и на пшеница, и на ечемик. Но май беше уникален като температура и влага, даде възможност пшениците да налеят и имат много сериозен хектолитър“, коментира за Про Нюз Добрич председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

По думите й ечемикът в област Добрич дава добиви от 550 до 900 кг./дка.  При пшеницата картината е същата. Има места, където земеделските стопани жънат по 1000-1100 кг/дка. Но това са малки полета или участъци от полета. Както има места, където се прибират по 500 кг пшеница от декар, каза тя. Посочи, че средните добиви от пшеница и ечемик са с около сто килограма  повече от тези през миналата стопанска година. Най-високи са добивите в община Генерал Тошево.

„Наистина имат страхотни добиви от пшеницата. Но те пък ще имат проблем с пролетниците, защото няма дъждове за слънчогледа и царевицата“, каза Радостина Жекова. По думите й пшеницата има прекрасно представяне, дори сортовете тази година нямат значение. 

Средните добиви на пшеница и ечемик в област Добрич надхвърлят миналогодишните

Засега жътвата на есенниците върви добре, както като добив, така и като темпове на прибиране на реколтата, посочи Кирил Комитов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации „Добруджа“. Добивите, които земеделските кооперации от областта получават, са над 500-550 кг/дка пшеница. Във всички общини добивите са добри, посочи още той.

Въпреки прогнозите за намаление на реколтата от пшеница и в Русия, и в Украйна, цената върви низходящо. Според Жекова най-вероятно в момента няма търсене или търговците изчакват да видят как ще приключи жътвата в основните европейски държави, за да преценят каква ще е търговията.

Масовата фуражна пшеница е с цена 375 лева за тон на пристанище Варна. Малко мелници търсят хлебна пшеница, но тези, които го правят, предлагат цени от 400-420 лева за тон.

Търговията с ечемик е слаба. През миналата седмица един кораб, натоварен с ечемик е отплавал. Очаква се да влезе на пристанище Варна още един кораб, който да товари. За пшеница има цена на пристанище Варна, което означава, че се очаква кораб и за пшеница.

По думите на Жекова в сектор земеделие няма останала нереализирана пшеница от миналата година. По-скоро наличности може да има при търговците, посочи тя. 

Според Радостина Жекова проблемни ще са добивите при пролетните култури. Високите температури пречат на опрашването.  Сушата е факт от доста време. Много малко дъждове има в последните 30 дни в Добруджа и те ще бъдат лимитиращ фактор за добивите, посочи тя. „Ще бъде изключително важно дали през следващите две седмици ще вали. Ако не завали ще бъде редуцирана реколтата на царевица“, каза още Радостина Жекова.

Кирил Комитов е по-обнадежден за пролетните култури след падналите неотдавна дъждове в западната част на община Добричка и Тервелския район.

c