Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

От 1 април: Отпада извънредната обстановка, минималната заплата става 710 лева

От днес отпада извънредната епидемична обстановка в страната. Връщаме се към обичайния си начин на живот, но все пак трябва да има повишено внимание.

Маските на закрито вече не са задължителни, отпада изискването за спазване на физическа дистанция, няма ограничение в броя хора, които могат да се събират на едно място. Подновява се изцяло дейността във висшите училища, подновяват се и свижданията в болниците. Отпада изискването работодателите да осигуряват по възможност дистанционна работа на 50% от персонала си.

Остават сроковете за карантината. При заразени с Ковид тя е 10 дни, а при контактни - 7.

От днес отпадат цветовите зони, съгласно които досега се определяше редът за влизане в България, съобщават от Министерството на здравеопазването. От 1 април до 15 май всички лица, независимо от държавата, от която пристигат, се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на равностоен или аналогичен документ, съдържащ същите данни. Новите изисквания се въвеждат със заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Минималната работна заплата става от днес 710 лева. Размерът й се повишава с 9,2% спрямо сегашната й стойност. При определянето на новия й размер са отчетени реалните параметри на макроикономическата среда и възможностите на държавния бюджет, съобщиха от МТСП.

От 1 април 2022 г. минималната работна часова заплата става 4,29 лв.

c