Събота, 29 юни 2024

29.06.2024

Последвайте ни

Освен Израел, Блинкън ще посети пет арабски държави и Западния бряг, каза говорител на Държавния департамент

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заминава днес на дипломатическа обиколка, свързана с войната на Израел в Газа, която ще включва освен еврейската държава и Западния бряг, още и Турция, Гърция, Йордания, Катар, Обединените арабски емирства (ОАЕ), Саудитска Арабия и Египет през следващата една седмица, каза пред журналисти говорителят на държавния департамент Матю Милър, цитиран от Ройтерс.
Обиколката идва на фона на нарастващото безпокойство, че продължаващият почти три месеца конфликт може да се разпространи отвъд Газа, въвличайки окупирания от Израел Западен бряг, силите на "Хизбула" на ливанско-израелската граница, както и морския транспорт по маршрутите в Червено море.
Блинкън ще обсъди конкретни мерки, които страните от региона могат да вземат, за да предотвратят разширяването на конфликта, каза на редовна пресконференция Милър."Не е в ничий интерес - нито на Израел, нито на региона, нито на света - този конфликт да се разпространи извън Газа", каза говорителят.
Блинкън ще настоява за "предприемане на незабавни стъпки за значително увеличаване на хуманитарната помощ" за ивицата Газа и ще обсъди усилията за освобождаването на заложниците, взети от "Хамас", допълни Милър.
Това ще бъде четвъртото посещение на Блинкън в региона след атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, която предизвика мащабна израелска офанзива в управляваната от ислямисткото движение ивица Газа, посочва Франс прес.

c