Събота, 17 август 2024

17.08.2024

Последвайте ни

Основната опозиционна партия в Индия обвинява правителството, че е замразило банковите ѝ сметки преди изборите

Партията Индийски национален конгрес (ИНК), която е основната опозиционна политическа група в Индия, обвини днес правителството на министър-председателя Нарендра Моди, че задушава демокрацията и ощетява партията, като замразява банковите ѝ сметки, въвличайки я данъчен спор преди парламентарните избори, предаде Асошиейтед прес.
Индия обяви, че шестседмичните парламентарни избори ще започнат на 19 април, като повечето социологически проучвания предвиждат победа за Моди и неговата хиндуистка националистическа партия "Бхаратия Джаната".
Рахул Ганди, бивш лидер на партията ИНК, заяви, че тя не е в състояние да води пълноценна кампания със замразени сметки. "Не можем да подкрепяме нашите сътрудници, а нашите кандидати и лидери не могат да пътуват със самолет или влак", каза той пред журналисти.
"Това е престъпна акция срещу партия ИНК, извършена от премиера и министъра на вътрешните работи. Идеята, че Индия е демокрация, е лъжа. Днес в Индия няма демокрация", каза той.
"Бхаратия Джаната" отхвърли обвиненията, като заяви, че банковите сметки на партията ИНК са били само частично замразени, тъй като тя не е подала декларация за данък върху доходите за паричните дарения, които е получила през 2017-2018 г., и следователно е загубила правото на освобождаване от данъци, с което разполагат политическите партии.
Ковчежникът на ИНК Аджай Макен заяви, че през 2017-2018 г. партията е получила 1,9 млрд. рупии (24 млн. долара) под формата на дарения. Той заяви, че на 13 февруари данъчните органи са наложили запор на 2,1 млрд. рупии (25 млн. долара), и "практически са запечатали" банковите ѝ сметки, а след това са конфискували 1,1 млрд. рупии (14 млн. долара).
Председателят на "Бхаратия Джаната" Джагат Пракаш Нада заяви, че партия ИНК отправя обвиненията срещу индийската демокрация и институции, защото се страхува от "историческо поражение" на изборите.
В началото на следващия месец Върховният съд на Индия трябва да разгледа жалбата на ИНК, след като тя беше отхвърлена от апелативните данъчни органи, заяви пред журналисти говорителят на "Бхаратия Джаната" Рави Шанкар Прасад. 
Парламентарните избори в Индия, най-голямата демокрация в света, ще преминат през седем етапа, като в различните щати ще се гласува по различно време. Резултатите ще бъдат обявени на 4 юни, посочва АП.

c