Събота, 06 юли 2024

06.07.2024

Последвайте ни

Окръжният съд в Добрич отложи за септември делото срещу втория помощник-капитан на „Вера Су“

Окръжният съд в Добрич отложи за края на септември делото срещу Кемал А. – втори помощник-капитан на кораба „Вера Су“, който заседна в плитчините на Черно море край Яйлата през септември 2021 г., съобщават от пресцентъра на институцията.

На днешното съдебно заседание бяха прочетени показанията, дадени пред съдия в досъдебното производство, на двама свидетели по делото, които са турски граждани. Съдът уважи искането на прокуратурата чрез повторна съдебна поръчка да бъде призован за непосредствен разпит в качеството му на свидетел друг турски гражданин – първи помощник-капитан на кораба, чийто показания са от значение за разкриване на истината по делото.

Окръжният съд докладва, че до момента не е изпълнена съдебната поръчка, изпратена до Република Азербайджан с молба за връчване на призовки на трима свидетели, които са нейни граждани. В хода на съдебното следствие досега съдът разпита 11 свидетели, български граждани, и прие заключенията на две експертизи.

Делото се гледа в отсъствието на подсъдимия, тъй като Кемал А. се намира извън пределите на България, и макар местоживеенето му в Турция да е известно, не може да бъде призован поради отказано изпълнение на съдебна поръчка.

Кемал А. е обвинен, че на 20 септември 2021 г. в акваторията на Черно море, в района между село Камен бряг и курортен комплекс „Русалка“, като вахтен помощник-капитан на кораба „Вера Су“, плаващ под панамски флаг, е заспал и допуснал плавателният съд, превозващ 3000 тона азотни торове, да заседне. От извършеното по непредпазливост деяние са настъпили значителни имуществени вреди за корабособственика в размер на близо 6,7 млн. лева. 

Според обвинението, като е допуснал да заспи по време на вахта, подсъдимият е нарушил правило от Международната конвенция за вахтената служба и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, вследствие на което се е стигнало до засядането на кораба.

Окръжният съд даде ход на делото срещу К.А., който е родом от Истанбул, през януари. Той бе предаден на съда от Окръжната прокуратура през април 2022 г. Другият подсъдим по случая – капитанът на „Вера Су“, вече бе осъден на три години „лишаване от свобода“, чието изтърпяване е отложено за срок от пет години.

Плавателният съд бе продаден на 20 декември м.г., когато се състоя четвъртата процедура по наддаване, организирана от Изпълнителната агенция „Морска администрация“. В търга участва една компания – „Варса шипинг“ ООД, която предложи да купи кораба на обявената начална цена от 276 000 долара без ДДС.

Операцията по изтеглянето на „Вера Су“ струваше на държавата 2,8 милиона лева. Плавателният съд бе обявен за продажба с цел покриване на разходите по спасяване на екипажа и предотвратяване на екологична катастрофа в Черно море.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 10:00 часа на 29 септември. 

 

 

 

 

c