Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Около 150 000 души се събраха в Берлин на поредната масова демонстрация срещу крайната десница

 Около 150 000 души днес се включиха в протести по улиците на Берлин в рамките на общонационалните демонстрации срещу крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), които продължават вече четвърта седмица, предаде Ройтерс. 
Демонстрации имаше и в други германски градове като Дрезден и Хановер. 
"Много граждани се събират в малки и големи градове из цялата страна, за да демонстрират срещу забравата, ненавистта и езика на омразата", написа федералният канцлер Олаф Шолц в социалната мрежа "Екс". Той допълни, че протестите са "силен знак в полза на демокрацията и Конституцията". 
Успехът на АзГ предизвика загриженост сред традиционните германски партии, които се страхуват, че през септември могат да загубят местните избори в три провинции, въпреки че резултатите от последните анкети показват лек спад в подкрепата за крайнодясното движение.  
Якоб Шпрингфелд от неправителствената организация "Мрежа за солидарност" заяви, че е шокиран, че толкова дълго време в Германия не е имало масови демонстрации срещу крайната десница, въпреки че АзГ вече е имала успехи в множество малки общности.
"Сега обаче има сътресение… Това ми дава надежда", каза Шпрингфелд.  
Според проучване на общественото мнение на агенция "Форса", чиито резултати бяха публикувани по-рано тази седмица, от средата на юли досега подкрепата за АзГ е паднала под 20%, а анкетираните посочват общонационалните протести срещу крайната десница като най-важния въпрос, който ги вълнува. 
Според анкетата АзГ остава на второ място след консервативните опозиционни партии Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), които получават подкрепа от 32%, а Германската социалдемократическа партия на Шолц се класира на трето място с 15 процента. 
Протестите започнаха, след като миналия месец се появи информация, че двама високопоставени членове на АзГ са участвали в среща, на която са били обсъждани планове за масова депортация на чужденци. АзГ отрече въпросното предложение да представлява част от партийната ѝ политика. 
Тино Крупала, съпредседател на крайнодясното движение, заяви пред германското радио, че макар и да е "законно да се излиза на улицата", демонстрантите не трябва да се оставят да отклоняват вниманието им от същинските проблеми на страната.  
 

c