Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Обявилият се против войната в Украйна кандидат за президент на Русия Борис Надеждин вероятно ще бъде изключен от надпреварата

Кандидатът за президент на Русия Борис Надеждин, който се обяви открито против войната в Украйна, заяви днес, че работна група на Централната избирателна комисия (ЦИК) на Руската федерация е установила, че 15 процента от подписите, представени в подкрепа на кандидатурата му, са невалидни, предаде Ройтерс.
Този дял е три пъти по-висок от допустимия процент на грешка и ако данните бъдат потвърдени, това ще даде основание на ЦИК да дисквалифицира Надеждин.
Комисията ще се произнесе окончателно по въпроса в сряда, уточни говорителят на кандидата, който иска да се изправи срещу президента Владимир Путин на изборите другия месец.
Миналата седмица Надеждин внесе в ЦИК списък с подписите на над 100 000 свои поддръжници от цялата страна, за да бъде допуснат до участие в изборите.
В петък комисията съобщи, че първоначалният ѝ анализ на подписите е показал, че някои от тези хора са починали.
Кампанията на Надеждин привлече вниманието заради откритото му противопоставяне на това, което Кремъл нарича "специална военна операция" в Украйна. Руският опозиционен политик казва, че Путин е направил "фатална грешка", като я е започнал, и обещава да сложи край на конфликта чрез преговори, отбелязва Ройтерс.
 
 
 
 

c