Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Обявено е обществено обсъждане на Правилника за Общински младежки съвет Добрич

В срок до 16 август се подават предложения и становища

На сайта на Община град Добрич е обявено обществено обсъждане на Правилник за организацията и дейността на Общински консултативен съвет по въпросите за младежта в Община град Добрич към Кмета на Община град Добрич.

Предложението за текст на правилника е прикачено в края на тази статия.

Срокът за подаване на предложения и становища е от 12.07.2024 г. до 16.08.2024 г., като те се подават на имейл адрес dobrich@dobrich.bg.

Правилникът регулира структурата и дейността на Общинския консултативен съвет по въпросите за младежта (ОМС) към Кмета на Община град Добрич. ОМС е колективен, постоянно действащ консултативен орган, който работи съобразно българското законодателство, решенията на Общински съвет град Добрич и разпоредбите на този Правилник. Съветът е създаден с Решение № 7-6 от 30 април 2024 г. на Общински съвет град Добрич.

Съставът на ОМС включва представители на младежки организации, ученически и студентски съвети, Местната комисия за борба с противообществените прояви, Младежки център, общинска администрация, ОСНВПИЦ и Общински съвет град Добрич. Кметът на общината назначава членовете за срок от една година. Промените в състава могат да се правят по предложение на ръководителите на съответните институции или организации. Прекратяването на членството може да се случи при подаване на заявление, три последователни отсъствия, напускане на длъжността или прекратяване на дейността на организацията. Дейността на ОМС се ръководи от Кмета на Община град Добрич, който изпълнява ролята на председател.

Основните функции на ОМС включват даване на становища и съгласуване на Общински план за младежта, предлагане на мерки за постигане целите на общинската младежка политика, подпомагане на сътрудничеството с младежки организации и органи, проучване на младежките потребности и организиране на срещи с младежки организации. Съветът изготвя ежегодни отчети и участва в регионални, национални и международни инициативи, както и подпомага доброволчески акции и младежки инициативи.

Заседанията на ОМС се провеждат поне веднъж месечно, по необходимост, по искане на председателя или на една трета от членовете. При необходимост могат да се привличат външни експерти с консултативен глас. Членовете на ОМС се уведомяват за предстоящите заседания и дневния им ред не по-късно от пет дни преди датата на провеждането им. Заседанията са открити и могат да се провеждат и неприсъствено чрез технически средства. Решенията се приемат с обикновено мнозинство от присъстващите членове, а протоколите от заседанията се съставят в срок до седем дни след заседанието.

В срок до 31 януари ОМС изготвя отчет за дейността през предходната година, който се представя пред Общински съвет – Добрич. Дейността на ОМС се популяризира чрез медиите, официалния сайт на Община град Добрич и страниците на ОМС в социалните мрежи.

c