Петък, 01 март 2024

01.03.2024

Последвайте ни

Обучението по шивачество и шлосерство в училището в Победа – шанс за трудова реализация за младите

Три десетокласнички от Обединеното училище „Добри Войников” в добричкото село Победа - Гюлсевим Демирева, Кристина Руменова и Анка Здравкова, спечелиха специалната награда за оригинална изработка на тематична композиция от конкурса за мартеници, организиран от Община Добричка. Творбата им е с наименование „Градина с лалета“ и в момента носи празнична атмосфера в кабинета на кмета на Общината Соня Георгиева. В кабинета на кмета е и друга композиция на възпитаници на училището в Победа – еко коледна елха, която е наградена в конкурса за коледни картички и украси в края на миналата година.

Трите десетокласнички изучават Шивачество в ОбУ „Добри Войников”. Директорът на училището Галина Тошкова разказа за читателите на Про Нюз Добрич за обучението в професионалната паралелка, за базата и възможностите за реализация на младите хора след като я завършат.

В паралелката са комбинирани две специалности с две професии – специалност Шивачество с професия Шивач и специалност Шлосерство с професия Шлосер, обясни Тошкова. Тя сподели, че в обединените училища, за каквото е обявено със заповед на министъра на образованието и науката и ОбУ „Добри Войников” през март 2017 година, обучението е до 10 клас, като в 8, 9 и 10 клас се предлага професионално обучение.

„В момента, в който трябваше да решим кои професии ще предлага нашето училище, направихме проучване за търсенето на професионални кадри на територията на областта”– разказа директорът. Съдействие е получено от Дирекция „Бюро по труда” и Община Добричка. Тошкова обясни, че когато са решили да разкрият тези специалности е имало голям глад за шлосери и шивачи. По думите й в началото родителите на учениците гледали с доста голямо недоверие. Проведени са обаче много активна агитация, реклама, разяснителна работа, информационна кампания. И когато първият випуск завърша родители започнали да питат: „Ама защо не е средно училище, за да изкарат тук децата до 12 клас?”. По думите на директора нямат амбицията това да се случи, защото село Победа е прекалено близо до Добрич, в който има достатъчно професионални гимназии.

Възпитаници на паралелката по Шивачество и Шлосерство са не само деца от Победа, но и от селата Методиево, Паскалево, Царевец, Плачи дол. По принцип училището работи  и с деца от Свещарово, Полковник Минково, Генерал Колево. Има и такива, които пътуват от Добрич, за да се обучават в професионалната паралелка, сподели Галина Тошкова.

Тя разказа, че преди ОбУ „Добри Войников” да стане обединено училище не е имало необходимост от работилници. То обаче разполага с такава сграда, тъй като преди повече от 30 години в училището се е осъществявало професионално обучение. Сградата обаче била порутена и разрушена вътре. Машини почти нямало или били окрадени. Професионалното обучение в училището стартира през учебната 2017/ 2018 година. Още преди това започва оборудване на работилници. Поради липсата на финансови възможности първо те са в основната сграда на ОбУ „Добри Войников”. По-голямата част от осигурените първоначално шевни машини са дарения – от училища в община Добричка и от учебно заведение в Каварна. В шлосерската работилница е започнато с налични машини. „Работилниците в отделната сграда вече са възстановени. Разполагаме не само с машини и инструменти, но и с доста материали и заготовки. Материалите също в голямата си част осигурявахме чрез дарения”, сподели Галина Тошкова. Разказа, че още първата година много хора са им дарявали платове, ютии, конци, игли и инструменти за шлосерската работилница. Директорът обясни, че вече имат възможност сами да си ги закупуват. „Работилниците ни вече са чудесно организирани, имаме всякакви машини”, допълни тя.

Разказа, че преди пандемията активно е работено и с работодателски организации и децата са посещавали предприятия, в които са се включвали в процеса на работа. Заради наложените мерки заради COVID-19 това сега не се прави. „Но учебният процес при нас, предвид добре оборудваните ни работилници, дава много добри резултати – каза Тошкова. – Това, което правят децата в професионалната паралелка, в голямата си част ние подаряваме или даряваме”, сподели Тошкова.

Тя сподели, че в началото на пандемията – през март 2020 година, са изработвали маски, каквито тогава нямаше. Подарени са на всички училища в община Добричка, на общини, на Регионалното управление на образованието, на медиците от Спешната помощ.  Маските са шити основно от учителите и персонала на училището. В момента приемат поръчки от различни училища, които изпълняват безвъзмездно, например за ушиването на театрални костюми. Организират се много благотворителни базари, на които се предлага продукция на децата от двете специалности. Със средствата се правят дарения, последното беше за Детско отделение на болницата в Добрич. В момента се провежда мартенски базар, средствата отново ще бъдат насочени за благотворителни цели.

Директорът разказа, че когато в началото е стартирало професионалното обучение, е било изключително трудно да бъдат намерени преподаватели. По думите й много отдавна на територията на област Добрич специалността Шлосерство не е била предлагана, а по отношение на Шивачеството е имало някакви остатъци. „Минахме през доста перипетии за осигуряване на кадри, но в момента имаме стабилни преподаватели и за двете специалности. Те вече са познати на общността”, каза Галина Тошкова.

Питаме директора на ОбУ „Добри Войников” дали този вид обучение е начин за задържане на децата в училище след 7 клас, особено на тези от ромския етнос. Тя отговори: „Да. Откакто предлагаме професионално обучение след 7 клас нямаме дете, което да не е продължило в 8 клас. Нямаме изгубено дете, което да каже: „Спирам да уча” както беше преди, когато основно образование се завършваше в 8 клас. Децата от този етнос обикновено не продължаваха образованието си никъде. Ако пък предприемеха продължаване и в 8 клас отидеха в друго училище, в рамките на 9, най-късно в 10 клас момичетата се омъжваха, момчетата си отказваха по някаква причина или отиваха в чужбина. Това, че задържаме децата до 10 клас е много полезно, защото те придобиват и професионална квалификация, която е много привлекателна, за съжаление, в момента повече в чужбина отколкото в България.”

Галина Тошкова разказа, че има техни възпитаници, които в чужбина докато си подадат документите и стане ясно, че имат професия, веднага им се предлага работа, с добра заплата. Сподели, че някои от бившите им ученици, които не са пожелали да учат или работят, са си купили шевни машини или инструменти и придобитите умения им вършат работа у дома.

c