Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Обучението на медицински сестри в Добрич – във филиал на университета в Бургас

Предложение за даване на съгласие за разкриване на филиал на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" Бургас ще бъде разгледано на предстоящата сесия на Общинския съвет в Добрич. Вече сме договорили повечето неща с ректора на университета, каза кметът Йордан Йорданов по време на Председателския съвет днес.

Там с решение на 44-ото Народно събрание от 2019 година е открит Медицински факултет, в който се обучават студенти в образователно-квалификационна степен „магистър” на специалност „Медицина”.

Припомняме, че с предишно решение на Общинския съвет бе дадено съгласие за разкриване на филиал на Медицински университет Варна, за чиято цел трябваше  да бъде ремонтирана част от бившата сграда на медицинския колеж в града. На минала сесия кметът обясни, че, когато започна пандемията, държавата пренасочи средства за борба с тогавашната ситуация, като Община Добрич получи средства от порядъка на 1,1 - 1,2 млн. лв.

„Тя трябваше да бъде изразходвана за ковид мерки. Когато се оказа, че можем да се справим, без да изразходваме тези средства, се оказа, че можем да ги използваме като добавена стойност след ковид пандемията – дали за разкриване на филиал за медицински сестри или за друга дейност, но тогава нашата идея беше  да насочим цялата сума от над 1 млн. лв. за поне частичен ремонт на сградата. След множество преговори с Медицински университет Варна се оказа, че тяхното желание и изискване е да има физкултурен салон, който струва изключително много. Не мога да кажа защо, но казаха, че това са изискванията. Ние мислехме, че можем при частичен ремонт да изключим физкултурен салон, защото е много скъп. След обстойно обследване с колега Керванов и други колеги се оказа, че сградата би ни струвала около 4 млн. лева за цялостен ремонт и за всички дейности. Тогава държавата каза, че, ако до края на 2022 година тези средства не се разходват, трябва да ги върнем на държавата. И заради това колегите ги разпределиха за други дейности, които бяха също важни да се решат въпросната година“, обясни Йордан Йорданов.

„Относно сградата, аз съм твърдо против да искаме тази сграда, защото нейният ремонт би струвал изключително много. Не би било оправдано толкова средства да се инвестират в момента там. Търсим други сгради, имаме варианти“, каза още кметът.

Тогава той обясни, че има идея процесите по разкриването на филиала да бъдат финализирани тази година.  

c