Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Общински съветници канят кмета на публичен дебат заради парите за центъра на Добрич

Петима общински съветници: Иво Пенчев (председател на групата на ГЕРБ/СДС), Нежля Амди Ганева (председател на групата на ДПС), Емилия Добрева (от групата на БСП), Велислав Даскалов (ПП Продължаваме Промяната) и Милко Пенчев (представител на групата на НФСБ) канят кмета на Добрич Йордан Йорданов на публичен дебат. Предвижда се той да се проведе утре, петък 28.04.2023 г., от 10.00 в зала на Община Добрич.

Петимата представляват групите в местния парламент, които гласуваха против даването на съгласие Кметът на Община град Добрич да усвои до 3 399 000 лева  от дългосрочния дълг за ремонта на центъра.

В разпространеното до медиите съобщение за дебата те посочват, че „по повод възникналото напрежение в обществото на гр. Добрич, във връзка с искания (и неразрешен) аванс от 3.4 млн. лв. от страна на г-н Йордан Йорданов кмет, общинските съветници несъгласни с нерегламентираният и необоснован начин на отпускане на средства, каним г-н Йордан Йорданов на публичен дебат утре петък 28.04.2023 от 10.00 в зала на община Добрич. На този дебат ще очакваме да бъдем убедени в правилността на процедурата и неотложността за отпускане на исканите 3.4 млн лева кредитни пари.“

Общинските съветници задава същите въпроси, както и на сесията във вторник, а именно: Има ли Количествени сметки, на базата на които да се отпуснат средствата? Кой е изпълнител на поръчката и на какъв принцип е избран? За какви точно елементи (строителни материали или други) се искат сумите?

Молим поне този път да ни се представи договор с изпълнителите, посочват още те. И посочват, че „Поради пълната липса на диалог между кмет и Общински съвет, поради липсата на всякаква обосновка в докладната записка и най-вече поради отсъствието на Йордан Йорданов от зала при финала на дебатите и гласуването на исканата сума, този път го каним да се яви лично, а не чрез негови заместници или представители. Надяваме се, че в една диалогична, колегиална атмосфера да достигнем до истината и всякакви съмнения за начина и причината за искането на тази колосална сума от 3.4 млн лева аванс, едва 5 месеца преди изборите, да бъдат изяснени. Добър и спокоен политически климат и тон в обществото на Добрич ще има тогава когато кмет и Общински съвет открито и честно седнат на една маса и всичко започне да се казва честно и почтено“, се казва още в съобщението.

c