Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Общините Балчик и Шабла получават пари за рекламиране в чужбина

21 проекта ще бъдат финансирани по новата програма за подпомагане на Черноморските общини

21 проекта ще бъдат финансирани по новата програма за подпомагане на Черноморските общини. С въвеждането на първата по рода си реформа се променя начина на изразходване на държавните пари за реклама на туристическите услуги. Тя е стъпка в посока за повече прозрачност и ефективност в съответствие с препоръките на ЕК от Годишния доклад за България.

На 18.12.2023 г. от 9.30 ч. ще се проведе официална церемония в сградата на Министерството на туризма, на която представителите на всички одобрени общини, ще подпишат договорите си за предоставяне на финансовата помощ.

Работата на оценителната комисия на Министерството на туризма приключи на 12.12.2023 г., след като разгледа, оцени и класира постъпилите проектни предложения по Процедура чрез подбор на “Програма за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в Черноморските общини в Република България”.

В рамките на срока за кандидатстване бяха подадени 21 проектни предложения чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ). Оценката на всяко едно от тях се проведе в периода 29.11.2023 г. – 12.12.2023 г. на два етапа: проверка на административното съответствие и допустимостта, както и техническа и финансова оценка.

В резултат на извършените оценки и на базата на получените точки са одобрени за финансиране 21 предложения.

С по два проекта са класирани общините Шабла и Балчик. По тях възможностите за туризъм в двете крайморски добруджански общини ще се рекламират на територията на Федерална Република Германия. Друг проект е за организиране на Фламенко фестивал в Шабла през 2024 година.  Балчик ще се рекламира и в Швеция, Дания, Норвегия и Финландия.

c