Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Община град Добрич: Не е постъпвала покана за дебат до кмета Йордан Йорданов

Още утре по инициатива на Йорданов ще бъде внесено искане за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, на която да бъдат обсъдени поставените въпроси

В Община град Добрич не е постъпвала покана за публичен дебат до кмета Йордан Йорданов или някой от неговите заместници, отговориха за Про Нюз Добрич от пресцентъра на местната управа.  

Още утре по инициатива на Йорданов ще бъде внесено искане за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, на която да бъдат обсъдени поставените въпроси, допълниха оттам.

В съобщение до медиите, което получихме по-късно, Йордан Йорданов заявява: "Аз никога не съм имал проблем да застана очи в очи както с опоненти, така и със съмишленици. Приемам поканата за дискусия. Оставайки назад емоцията и водейки се както винаги от правилата и законите на местното самоуправление подавам заявление за свикване на извънредна сесия на 2 май от 10.00 часа. Така ще може да дебатираме всички интересуващи Ви теми, пред всички членове на Общински съвет, а не само с 5-ма представители."

Както Про Нюз Добрич писа, днес Иво Пенчев – председател на групата на ГЕРБ-СДС, Нежля Амди Ганева – председател на групата на ДПС, Емилия Добрева от групата на БСП, Милко Пенчев от групата на НФСБ и Велислав Даскалов от „Продължаваме промяната“ отправиха покана до кмета на Добрич Йордан Йорданов за публичен дебат, който да се състои от 10:00 часа утре в сградата на местната управа.

Петимата общински съветници представляват групите в местния парламент, които гласуваха против даването на съгласие кметът на Община град Добрич да усвои до 3 399 000 лева от дългосрочния дълг за ремонта на центъра. Те задават същите въпроси от сесията във вторник, а именно: Има ли количествени сметки, на базата на които да се отпуснат средствата? Кой е изпълнител на поръчката и на какъв принцип е избран? За какви точно елементи (строителни материали или други) се искат сумите?

„Поради пълната липса на диалог между кмет и Общински съвет, поради липсата на всякаква обосновка в докладната записка и най-вече поради отсъствието на Йордан Йорданов от зала при финала на дебатите и гласуването на исканата сума, този път го каним да се яви лично, а не чрез негови заместници или представители. Надяваме се в една диалогична, колегиална атмосфера да достигнем до истината и всякакви съмнения за начина и причината за искането на тази колосална сума от 3,4 млн. лева аванс, едва 5 месеца преди изборите, да бъдат изяснени. Добър и спокоен политически климат и тон в обществото на Добрич ще има тогава когато кмет и Общински съвет открито и честно седнат на една маса и всичко започне да се казва честно и почтено“, се казва още в съобщението на съветниците.

c