Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Областният управител върна за преразглеждане решение на Общинския съвет в Казанлък за отдаване на имот за изграждане на фотоволтаичен парк

Областният управител на Стара Загора Ива Радева върна за обсъждане решението на Общинския съвет в Казанлък от 22 декември м.г. за отдаване на терен в землището на село Кънчево на частна фирма за построяване на фотоволтаична централа. Това става известно от нейна заповед, публикувано на  сайта на Областната администрация.
Радева определя решението като незаконосъобразно. Сред мотивите си тя цитира изискване разпоредителните сделки със земите да се извършват по решение на Общинския съвет, прието с мнозинство две трети от общия брой на съветниците, когато са изчерпани земите от общинския поземлен фонд на територията на общината. Според областния управител с решението си Общинският съвет в Казанлък нарушава и разпоредби в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. 
Както БТА информира, предложението за изразяване на предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строеж беше прието на извънредна сесия на Общинския съвет в Казанлък на 22 декември м.г. с 20 гласа “за” от общо 35-ма гласували. Намерението на инвеститора е фотоволтаичната електроцентрала да бъде разположена върху терени на територията на Казанлък и се предвижда да произвежда 50 МWh чиста възобновяема енергия годишно, като по този начин ще спестява изхвърлянето в земната атмосфера на въглероден двуокис, каквато е тенденцията в целия Европейски съюз, се посочва в доклада на кмета Галина Стоянова до Общинския съвет. Инвестицията ще бъде осъществена въз основа на отстъпено право на строеж върху посочените имоти. Правото на строеж следва да бъде възмездно, като цената да е определена на пазарен принцип от независим експерт оценител. Считам за целесъобразно и с оглед константната практика в подобни случаи, исканото право на строеж да бъде учредено за срок от 30 години, посочва още тя.
Срещу решението тогава се обявиха общинските съветници от групата на партия “Възраждане”. На пресконференция в пресклуба на БТА те посочиха, че според тях инвеститорът цели само печалбата, а няма дългосрочни намерения. Те смятат, че сумата, която ще получи Община Казанлък, е прекалено ниска спрямо очакваната печалба на частната фирма, а зад решението на Общинския съвет стоят политически интереси. От “Възраждане” коментираха още, че фотоволтаичните мощности увреждат почвата, а в региона трябва да бъде акцентирано върху поминъка на розопроизводството.

c