Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Няма напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Газа с Израел, каза представител на "Хамас"

Няма напредък в преговорите за прекратяване на огъня в Газа с Израел, каза днес високопоставеният представител на "Хамас" Осама Хамдан, цитиран от Ройтерс.
Палестинската групировка все още е готова "да разгледа позитивно" всяко предложение за спиране на огъня, което да сложи край на войната, каза Хамдан на пресконференция в Бейрут.
Усилията на арабските посредници, подкрепени от САЩ, засега не успяха да доведат до прекратяване на огъня. "Хамас" казва, че всяко споразумение трябва да включва спиране на войната и пълно изтегляне на израелските сили от Газа, а Израел заявява, че ще приеме само временно спиране на огъня, докато групировката "Хамас", която управлява анклава от 2007 г., не бъде напълно унищожена.
Хамдан обвини също САЩ, че оказват натиск на "Хамас" да приеме исканията на Израел.
"Още веднъж заявявам, че "Хамас" е готова да разгледа позитивно всяко предложение, което осигурява трайно примирие, пълно изтегляне (на израелските сили) от ивицата Газа и сериозна сделка за размяна (на заложници срещу затворници)", каза "Хамдан.
Израелската офанзива в Газа досега е отнела живота на почти 38 000 палестинци, по данни на здравното министерство на анклава, а също така е оставила гъсто застроената палестинска територия в руини, посочва Ройтерс.

c