Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Норвежка фирма откри нов завод за ракети

Норвежката фирма производител на отбранителна техника "Конгсберг Групен" (Kongsberg Gruppen) откри нов завод за ракети, за да посрещне нарастващото търсене на оръжия от страна на западните страни, уплашени от войната на Русия в Украйна и модернизацията на китайските въоръжени сили, предаде Ройтерс.
Съюзниците от НАТО бързат да повишат производството си на оръжия, боеприпаси и ракети, отчасти за да ги доставят в Украйна, но и също така, за да попълнят запасите си и да могат да се противопоставят на нови заплахи.
Решението за изграждането на завода, който се намира сред покритите с борови гори хълмове край Конгсберг на около 90 километра югозападно от Осло, е било взето през 2021 г. преди началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна, когато компанията отчела повишено търсене на ракети.
Една част от това търсене идва от военноморския флот на САЩ, който е избрал противокорабна ракета на "Конгсберг" с обхват от 250 километра за въоръжение на своите кораби.
"След това започна Украйна и за нас не бе изненада, че търсенето се увеличи", каза ръководителят на "Консберг" в сферата на обраната и в аерокосмическата сфера Еирик Лай на откриването на завода, в който ще се трудят 1200 души.
За изграждането на предприятието, което повече прилича на огромна лаборатория, отколкото на военен арсенал, са били похарчени 640 милиона крони (61 милиона щатски долара). Норвежкото правителство е предоставило 200 милиона крони от общата сума, а ЕС – 10 милиона.
Заводът ще произвежда "няколкостотин ракети годишно", каза Лай, но отказа да посочи по-конкретна цифра, както и колко се е увеличило производството.
"Възнамеряваме да увеличим производството", каза още той. "Обмисляме САЩ и Австралия като алтернативи", добави той.
"Консберг" отказва да посочи дали произвежданите от фирмата ракети са били дарени на Украйна от някои страни от НАТО, отбелязва Ройтерс, но посочва, че миналата година САЩ са възнамерявали да предоставят някои от своите норвежки противокорабни ракети на Украйна, за да ѝ помогнат да се справи с руската блокада в Черно море.

c