Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Ниски цени и медицина на високо ниво привличат за здравен туризъм в Турция

Про Нюз Добрич става партньор на частната клиника  Optimed  с болници в градовете Чорлу и Черкезкьой

Все повече българи имат интерес и търсят медицински услуги в Турция заради евтината лира и високото ниво на медицината в южната ни съседка. Заради рекордно ниските нива на лирата - градските пазари и големи търговски центрове при съседите са пълни с нашенци. Всяка седмица стотици българи тръгват към големите турски градове и курорти. Все повече българи се възползват и от възможностите за медицински туризъм. Здравни заведения в южната ни съседка дори предлагат възможности за съчетаване на шопинг турове до Одрин, Истанбул и Чорлу с  безплатни консултации с известни лекари.

Наличието на по-евтини алтернативи и същевременно – по-доброто качество на медицинското обслужване – са основен фактор, който стимулира задграничния медицински туризъм. Проучванията сочат, че за определени процедури  пациентите могат да спестят между 30 и 80% от общите разходи за лечение. По-добрият достъп до квалифициран професионалист на по-ниска цена е основна причина да се пътува с медицинска цел. В Турция са осъзнали, че здравният туризъм всъщност противодейства на средната сезонност в туризма като цяло. Всяка година хиляди туристи посещават страната, където модерната здравна инфраструктура я прави  атрактивна за професионално лечения, от очни и пластични операции, до стоматологични здравни услуги и трансплантация на коса. В последните години не са малко пациентите и от съседните на Турция държави, в това число и болни от България.

Турция се утвърди като предпочитана дестинация за българите, тъй като близостта до страната, качеството и цената са от ключово значение. Освен тях, грижата и отношението към българските пациенти в Турция също са на много добро ниво и повечето хора се чувстват у дома си там.

Пациентите от България най-често търсят лечение в Турция за здравни проблеми, които не могат да бъдат разрешени у нас или след като вече са опитали лечение в няколко лечебни заведения, но то се е оказало неуспешно.

За жителите на област Добрич, както и на цяла Североизточна България, е по-близо да потърсят здравни услуги в престижните частни клиники в град Чорлу и региона, отколкото да пътуват до София.

Още повече, че в града с 450 000 души население много от жителите са изселници именно от района на Добруджа. Там, в каквато и ситуация да попаднете – на улица, в магазин или учреждение, винаги се намира някой, роден в България, готов да помогне. В клиниките също работят преводачи и консултанти за връзка с клиентите, които говорят български език. На тях българският пациент може да разчита през цялото време – от момента, в който започне кореспонденция с болницата, до пристигането му, лечението и целия престой. При това се радва на прословутото гостоприемство на турската нация.

Нивото на здравеопазване в болница Optimed  се потвърждава и от големия брой пациенти от цял свят. Про Нюз Добрич получи покана и гостува в частната клиника Optimed в град Чорлу. Срещнахме се и разговаряхме с екипа на болницата, както и със собствениците, които са и практикуващи лекари.

Там посрещат много чуждестранни пациенти. Има и българи, но много повече са пристигналите от Италия, Малта, Полша, Унгария, както и от много други държави от Европа, както и от САЩ и Канада. Търсят ги както за ортопедични, неврохирургични, офталмологични, сърдечни операции, но и за интервенции с цел трайно отслабване, разкрасителни операции, включително присаждане на коса. Има пациенти, които  там намират помощ за сложни операции след преживени тежки инциденти или заболявания. Там в момента се възстановява българин от Сливен, който отново има шанс да проходи след като дълги години е бил парализиран от кръста надолу. Болницата, която е със статут „Болница приятел на майката“,  българки избират да родят във водна среда, каквато е една от предлаганите услуги. В Optimed се гордеят и с високата успеваемост на ин витро процедурите. В болницата в Чорлу скоро ще предлагат и пълна гама онкологични операции и лечение.

Като медицински направления най-често в Турция пътуват хора с онкологични диагнози, двойки с репродуктивни проблеми, както и пациенти, които се нуждаят от сложни операции в областта на неврохирургията или ортопедията. През последната година в Турция много успешно се разрешават случаи в сферата на детската ортопедия, при деца с вродени или придобити увреждания.

Като брой, най-много се търсят услугите в сферата на естетичните процедури и операции. Турция е една от най-популярните туристически дестинации в световен мащаб със своите плажове по Средиземно море и бреговете на Егейско море, заедно със своето историческо и културно богатство, а в последните години също придобива слава и за здравния туризъм. Това придоби ново значение след избухването на пандемията от Covid-19.

По информация на изпълнителният директор на Агенцията за здравен туризъм  Юсуф Темрел  здравният туризъм добавя приблизително 1 млрд. $ годишно към икономиката на страната.  Турското здравно министерство има за цел да увеличи броя на здравните туристи до 1,5 милиона до 2023 г. с приходи от 10 милиарда долара, отбелязвайки: „Работите ни продължават по отношение на превръщането на Турция в една от най-предпочитаните страни по отношение на здравен туризъм. " Страната предоставя здравни услуги наравно с международните стандарти в много области от очни операции и пластични операции до общи здравни операции и стоматологично лечение.

Предлаганите конкурентни цени и обслужването в далеч по-кратки срокове, заедно с прилаганите модерни медицински технологии правят Турция най-предпочитана дестинация за здравен туризъм в световен мащаб. По-изгодните цени и по-кратките срокове карат милиони хора по света да предпочетат здравния туризъм. Така докато се подлагат на очни, дентални, ортопедични и други хирургични операции, естетически процедури или друг вид лечение, те имат възможност да посетят исторически и природни забележителности, да се забавляват докато се лекуват.


Про Нюз Добрич е партньор на международната  частна болница Optimed. В поредица от публикации ще представим възможностите за лечение там за жителите не само от област Добрич, но и от цяла България. Ще помогнем на всеки, който желае да се свърже с клиниката, да изпрати епикриза и да получи насрещна информация за лечение там. Можете да ни пишете на имейл pronews.zdrave@gmail.com.

c