Събота, 18 май 2024

18.05.2024

Последвайте ни

Нидерландия почете паметта на жертвите на Втората световна война при засилени мерки за сигурност заради конфликта в Газа

Кралят на Нидерландия Вилем-Александър и министър-председателят на страната Марк Рюте бяха сред около четирите хиляди души в Амстердам, които присъстваха на днешната традиционна за страната възпоменателна церемония за жертвите на Втората световна война, която се провежда всяка година, предаде Ройтерс.
Агенцията уточни, че почитането на паметта на загиналите е станало при засилени мерки за сигурност заради конфликта между Израел и радикалната палестинска групировка "Хамас" в ивицата Газа.
Церемонията на площад "Дам" в центъра на Амстердам бе белязана от обичайните за случая две минути мълчание в 20:00 ч. местно време (21:00 бълг. вр.), по време на които нямаше протести въпреки опасенията на местните власти, отбеляза Ройтерс.
Агенцията посочва, че обикновено на възпоменанието присъстват около 20 000 души, но по-рано тази седмица общинската управа е обявила невиждани досега мерки за сигурност с цел да се осигури безопасното провеждане на церемонията и да се предотвратят размирици във връзка с конфликта в Газа.
Ройтерс припомня, че при откриването на Националния музей на Холокоста в Амстердам през март тази година пропалестински демонстранти са протестирали срещу израелските военни действия в Газа, като са запалили фойерверки и са освиркали израелския президент Ицхак Херцог по време на посещението му.
Всеки град в Нидерландия организира своя възпоменателна церемония за жертвите на Втората световна война на днешния 4 май, като присъстват десетки хиляди души, отбелязва Ройтерс, като добавя, че на утрешния 5 май Нидерландия чества освобождението си от нацистката окупация през 1945 година.

c