Неделя, 02 юни 2024

02.06.2024

Последвайте ни

Изложба живопис "Светът на операта в картини" се открива в Литературния музей в Добрич днес

Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич отваря за нощта на музеите днес

По традиция в Нощта на музеите Дом-паметникът ще бъде отворен от 18.00 до 24.00 часа с вход свободен. Тази година празникът съвпада с Международния ден на музеите 18 май, честван за първи път през 1978 г.

Гостите на литературния музей ще имат възможност да си припомнят постоянните експозиции, но и да се запознаят с новите  временни изложби.

Музеят е отворен и през деня. Съвместно с Фондация за изкуство "Йордан Петков" днес (18 май) от 14.00 часа ще бъде открита изложбата живопис "Светът на операта в картини" с куратор Нели Вълчева по проекта "Операта - музикалната живопис" на Консулския кореспондент на Италия във Варна. Присъстващите ще могат да се насладят и на изпълненията на възпитаниците на Музикалното студио към Артцентър "Палитра" Добрич.

Събитието е посветено на 125 години от рождението на първосъздателя на българския балет Анастас Петров.

Проектът Операта – музикалната живопис съдържа поредица от многожанрови събития, провеждащи се в България и Италия. Художниците от България, които се включват в проекта са Виолета Радкова, Владимир Киров, Здравка Василева, Иван Обретенов, Лора Маринова, Светлин Ненов, Светослав Косев, Цанко Цанков, Цветелина Русалиева и Атанас Марков- автор на приложението за добавена реалност. Художниците от Италия са Акилле Курателла, Паоло Федели, Фабио Калветти, Франко Фортунато и Франческо Нези.

c