Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Неоснователни са опасенията на жителите на казанлъшкото село Кънчево, които са против изграждането на фотоволтаичен парк, смята инвеститорът

Неоснователни са опасенията на жителите на казанлъшкото село Кънчево, които се обявяват против изграждането на фотоволтаичен парк. Това каза пред журналисти инвеститорът Христомил Рахманлиев във връзка с решението на Общинския съвет в Казанлък от 22 декември м.г. за отдаване на терен в землището на село Кънчево на частна фирма за построяване на фотоволтаична централа, което вчера беше върнато за преразглеждане от областния управител на база на жалба от жители на населеното място. По думите му предстоящата инвестиция ще бъде само в полза на населеното място, а мотивите на хората са провокирани от местни политици. 
Рахманлиев коментира, че е подаден мотивиран отговор до Областна администрация, който засяга всички въпроси, поставени от хората. Той каза още, че се е срещнал с жители на село Кънчево и е запознат с доводите им. Според него е невярно твърдението, че решението на Общинския съвет е взето в пълно затъмнение, защото е преминато през няколко заседания, а решенията са обявявани по законовия ред. Инвеститорът опроверга опасенията, че ще бъде възпрепятстван достъпът на въпросния терен за жители, туристи и превозни средства. “Всичко е направено при пълно спазване на подробния устройствен план, няма да бъде затруднен достъпът до нищо, напротив, ще бъде улеснен, ние ще оправим пътищата, за да може да има по-лесен достъп до нашата инфраструктура”, каза той. Хората се опасяват и че ще бъде разрушена чешма и ще бъде нарушен водопроводът, което също не е вярно, тъй като като инвеститор поех ангажимент тя да бъде преместена на по-добро място, обясни той и подчерта, че фирмата няма да спести средства за подобно нещо и да рискува проекта си. 
Христомил Рахманлиев определи като абсолютно неверни спекулациите за предстояща “екологична катастрофа”. Това е най-чистият начин за производство на енергия. Панелите се правят върху много леки конструкции, които заемат по-малко от 10 на сто от земята и това означава, че няма да лишим жителите от пасища и няма да затрудним достъпа на животни, посочи още той и допълни, че изследване доказва, че най-добрите пасища са под фотоволтаични панели. 
Рахманлиев коментира, че ще поиска среща с кмета на село Кънчево, за да му обясни какви са бъдещите ползи за населеното място и подчерта, че при намерение за толкова голяма инвестиция, фирмата ще направи всичко възможно да съдейства и да бъде полезна с всичко възможно на местните жители. По думите му това е шансът на Кънчево да влезе в зелената карта на България, а в момента в целия свят основен приоритет е борбата за чисти енергоизточници. Инвеститорът подчерта, че материята е сложна дори за енергетици и по тази причина е лесно хората да бъдат заблудени. Той изрази готовност за среща с жители на селото, на която компетентно да им бъде обяснено какви ще бъдат ползите от инвестиционното намерение. 
“По най-груби изчисления размерът на инвестицията е между 50 и 70 милиона евро, но не мога да бъда съвсем конкретен, защото цените на съоръженията непрекъснато варират”, каза още Рахманлиев. Той подчерта, че решението на Общински съвет е взето с мнозинство, от всички групи е имало гласували “за” и “въздържал се” и само в две групи всички членове са се обявили “против”. Това според него доказва, че са намесени политически интереси. Предстои инвеститорът да подаде и жалба в Комисията за защита от дискриминация. 
Жителите на село Кънчево се събират на протест тази вечер в центъра на населеното място, става ясно от публикация в официалната фейсбук страница на местното читалище. Там те ще мотивират своите опасения и искания към инвеститора. 
Както БТА информира, вчера областният управител Ива Радева върна решението на Общинския съвет с мотива, че то е незаконосъобразно. След заседанието на Общинския съвет съветниците от групата на партия "Възраждане" също се обявиха против решението. 

c