Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Не само Западът има знание и технологии, заяви иранският президент на откриването на водноелектрически комплекс в Шри Ланка

Президентът на Иран Ебрахим Раиси заяви днес в Шри Ланка, че неговата страна е доказала, че Западът не държи монопол върху технологиите, предаде Асошиейтед прес. Агенцията допълни, че той е направил изявлението по време на церемония, с която е открил водноелектрически комплекс, включващ водноелектрическа централа (ВЕЦ) и напоителни съоръжения, в островната държава.
АП посочва, че Раиси е първият ирански лидер, който посещава Шри Ланка след визитата на бившия президент на страната Махмуд Ахмадинеджад през април 2008 г.
"Западните страни се опитаха да убедят всички останали, че знанието и технологиите са изключително в техните възможности", каза Раиси, обръщайки се към президента на Шри Ланка - Ранил Викремесингхе, и други високопоставени представители на страната.
Раиси допълни, че тази "идея" се корени в "колониализма и арогантността" и че Иран сега е способен да сподели знанието си с други държави, като в момента осъществява проекти в 20 страни.
Водноелектрическият комплекс "Ума Оя" в окръг Бадула, в централната част на Шри Ланка, е изграден с техническата помощ на Иран. Оценява се на 514 милиона долара. С изграждането му се заема през 2010 г. иранската инженерна компания ФАРАБ, като иранската държава прави първоначална инвестиция от 50 млн. долара.
АП отбелязва, че през 2013 г. финансирането от иранска страна не е можело да продължи заради международните санкции, наложени на Техеран. Тогава правителството на Шри Ланка решава да завърши проекта със собствени средства, като използва същия ирански изпълнител.
По план комплексът е трябвало да бъде завършен през 2015 г., но санкциите за Иран, технически проблеми и пандемията от КОВИД-19 са го забавили, каза в изявление правителството на Шри Ланка преди посещението на Раиси.
Комплексът ще добави 290 гигаватчаса годишно към националната енергийна мрежа и ще напоява освен наличните сега 1500 хектара земеделски земи още 4500 хектара нови обработваеми земи.
"Нашите врагове не искаха Иран да се развива и да напредва /.../, но волята и решимостта на иранския народ дадоха резултат и нашите врагове останаха разочаровани", каза още Раиси. Иран и Шри Ланка договориха подписването на пет меморандума за разбирателство.
Иранският президент пристигна в Шри Ланка от Пакистан, като двете страни се споразумяха да засилят икономическото и военното си сътрудничество.

c